1667 resultaten


ID: 130119 | Landschappelijk element

Eikendreef als deel van ganzenvoet kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef zonder nummer (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 350 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is acht meter en is eveneens acht meter in de rijen.


ID: 130136 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Kerkstraat 22 (Zwalm)
Op traditionele wijze is er een lindeboom aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een Hollandse linde met een stamomtrek van 200 cm.


ID: 130185 | Landschappelijk element

Twee opgaande welkomstlinden

Knokstraat 52 (Zwalm)
Op 19de eeuwse stafkaarten is er een hoeve ingetekend op het achterliggend perceel ten opzichte van de huidige bewoning langs de Knokstraat en dat bereikbaar was via de nu nog aanwezige losweg. De hoeve is verdwenen en het enigste dat nog als reminiscentie aanwezig is, zijn de twee welkomstbomen bij de historische toegang tot het erf. Het zijn twee opgaande linden, een zomerlinde en een Hollandse linde.


ID: 130175 | Landschappelijk element

Opgaande beuk in holle weg

Konkelstraat zonder nummer (Zwalm)
De Konkerstraat is een holleweg die diep geërodeerd is in de oostelijke steile helling van de vallei van de Moldergembeek. Om verdere erosie te beperken werden onder andere de taluds van de holle weg beplant, meestal met hakhout. In deze beplanting heeft er zich een enorme opgaande beuk ontwikkeld. De boom met een stamomtrek van 320 cm, is zéér hoog opgesleund en heeft een kruindoormeter van 23 meter.


ID: 130213 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom

Kortendries zonder nummer (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Kortendries staat in de hoek van een weide een opgaande canada als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van meer dan 4 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 305232 | Landschappelijk element

Zuilvormige blauwe atlasceder

Latemdreef 50 (Zwalm)
In de voortuin bij een villa staat een zeldzame zuilvormige blauwe atlasceder (Cedrus atlantica cv. ‘Fastigiata Glauca’). Dit is een cultuurvariëteit van de Atlasceder met schuin naar boven gerichte takken, waardoor de boomkruin een piramidale vorm heeft.


ID: 130148 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Lindestraat zonder nummer, Scheldestraat 1 (Zwalm)
Langs de Lindestraat en in het begin van de Scheldestraat staat in de hoek van een kadastraal perceel een opgaande linde. Om te voorkomen dat, bij nacht en ontij, de door de landmeter geplaatste hoeksteen zou worden verzet werd veelal in een hoekboom voorzien. Dit is een oud gebruik waarbij men de kadastrale situatie fixeert met een boomaanplanting. Bomen kunnen immers niet verplant worden zonder dat daar sporen van achter blijven.


ID: 130257 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Machelgemstraat zonder nummer (Zwalm)
Volgens de gebruiken van weleer zijn in de hoeken van kadastrale percelen opgaande lindebomen geplant. Deze nog relatief jonge bomen staan er als hoekboom en functioneren als waker bij de grens van het erf.


ID: 130258 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Machelgemstraat zonder nummer (Zwalm)
Volgens de gebruiken van weleer zijn in de hoeken van kadastrale percelen opgaande lindebomen geplant. Deze nog relatief jonge bomen staan er als hoekboom en functioneren als waker bij de grens van het erf.


ID: 130107 | Landschappelijk element

Opgaande linde Saksenboom

Meilegemstraat zonder nummer, Saksenboomstraat zonder nummer (Zwalm)
Een jonge opgaande linde is aangeplant op de brede berm langs de Meilegemstraat en de Saksenboomstraat. De oorspronkelijke boom stond in de hoek van een kadastraal perceel en functioneerde er als hoekboom en markeerde ook de grens tussen de gemeenten Zwalm en Gavere. De oorspronkelijke Saksenboom in 2003 geveld om dat hij aangetast was door houtrot, was een oude variëteit van de Hollandse Linde, een kruising tussen de winter- en de zomerlinde.