Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1985 resultaten


ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Volgens kroniekschrijver P. Heinderycx driemaal omwald kasteel met drie hoge torens, na brand van 1640 ingericht als hoeve echter met behoud van twee verlaagde torens. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.


ID: 16884 | Bouwkundig element

In de Wandeling Estaminet

Houtemstraat 33 (Veurne)
Alleenstaande landelijke herberg, thans buitenverblijf, geschaduwd door boom aan achterzijde. Bakstenen stoep. Een opkamertravee links + drie traveeën van één bouwlaag onder gebogen, doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?); muurankers 1811 (?) in rechter zijpuntgevel.


ID: 201065 | Bouwkundig element

Dozinghem Military Cemetery

Leeuwerikstraat (Vleteren)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is afgebakend met een haag en kan betreden worden via een smeedijzeren hekken. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een bakstenen schuilgebouw en 17 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 132458 | Landschappelijk element

Treures als vredesboom

Oostvleterendorp (Vleteren)
Op Oostvleterendorp staat bij het oorlogsmonument, aan de inkom van het kerkhof, een boom. Het is een grillig gevormde treures die er na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom werd geplant.


ID: 201064 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Westvleteren

St.-Maartensstraat (Vleteren)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats met rechthoekige plattegrond kan betreden worden via een smeedijzeren hek, gevat tussen twee hardstenen pijlers. De graven staan in dubbele rijen, rug aan rug opgesteld. Tegen de noordoostelijke muur staat een calvariekruis onder een grote opgaande boom.


ID: 132361 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde met boomkruis

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande zomerlinde staat bij een houtkant die zich op de valleirand van een beek bevindt. De boom met een houten kruis tegen de stam staat in de perceelshoek aangeplant.


ID: 132382 | Landschappelijk element

Opgaande grensboom Huuskesboom

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande zomerlinde (Tilia platyphyllos) staat in de hoek van een akkerland ingeplant. De markante solitaire boom staat op een talud bij een kruispunt van wegen. De boom staat op de grens tussen 's Gravenvoeren en Libeek.


ID: 304769 | Landschappelijk element

Opgaande olm in houtkant

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande veldolm staat in een houtkant op de perceelsgrens van een grasland en een bos. De houtkant bestaat uit opgaande zomereiken, hakhoutstoven van gewone es, zware opgaande veldiepen, sleedoorn, robinia, hazelaar. De opgaande veldolm heeft een omtrek tot 285 cm.


ID: 304773 | Landschappelijk element

Opgaande essen op talud

's Gravenvoeren (Voeren)
De rij opgaande essen staat op een talud op de perceelsgrens tussen landbouwpercelen. De bomenrij vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud.


ID: 304778 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande zomereik staat in de kadastrale hoek van een weiland. De boom markeert een perceelstoegang tot een achterliggend grasland. De omvangrijke eik heeft een representatieve groeivorm en is beeldbepalend.