1667 resultaten


ID: 130310 | Landschappelijk element

Treures bij Molenhoekhoeve

Sint-Annastraat 45 (Zwalm)
Op een perceel dat oorspronkelijk behoorde tot het erf bij de Molenhoekhoeve staat een mooi ontwikkelde treures.


ID: 130309 | Landschappelijk element

Treurwilg op boerenerf

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
Aan de noordzijde van de hoeve staat een mooi ontwikkelde, beeldbepalende treurwilg.


ID: 130139 | Landschappelijk element

Walnoot bij hoeve

Steenweg 81 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de hoeve staat bij de inrijpoort een okkernoot. Op het erf was het, en is het nog steeds, gebruikelijk om een notenboom te planten. Men zou hierdoor minder last hebben van muggen. Uiteraard werd de Okkernoot ook geprezen omwille van de jaarlijkse notenoogst. Opvallend is hier ook dat de okkernoot hier als welkomstboom is geplant bij de inkom van het erf.


ID: 130169 | Landschappelijk element

Bomenrij van vijf opgaande bruine beuken

Terweeënstraat zonder nummer, Vredesplein 19, 23 (Zwalm)
Vijf opgaande bomen, vermoedelijk een tot bomen uitgegroeide haag, zijn beeldbepalend en zichtbaar vanaf de Terweeënstraat en Franskouter. Het zijn bruine beuken en de zwaarste stamomtrek bedraagt meer dan 3 meter.


ID: 130227 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel

Veldstraat zonder nummer (Zwalm)
Langs de Veldstraat, tegenover nr. 32, staat een mooi ontwikkelde opgaande grauwe abeel. De boom werd hoog opgesleunt en heeft hierdoor een takvrije stam van 12 meter. Voor de opkomst van de canadapopulier werd voor het aanplanten van snelgroeiende zachthoutsoorten, onder andere abeel gekozen. Deze boomsoort wordt nog nauwelijks aangewend en is inmiddels een zeldzaamheid geworden.


ID: 130278 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf linden bij Vijflindenkapel

Vijflindenlaan zonder nummer (Zwalm)
Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen waarvan nu enkel de stronkenopslag aanwezig is. De kruinen en de stammen waren, vermoedelijk door het intensief gebruik van herbiciden op de aanpalende akkers, op sterven na dood. De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag die stamt uit de stronken opgaande bomen te selecteren. De kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en zijn van einde en verre een beeldbepalende bomengroep.


ID: 130164 | Landschappelijk element

Opgaande robinia als hoekboom

Vredesplein 2 (Zwalm)
In de hoek aan de straatzijde van een woonkavel, bij een aanpalende losweg, staat een opgaande robinia. De bewoner vertelde ons dat deze hoekboom er door zijn vader werd geplant toen dit perceel nog tot het boerenerf behoorde. Robinia als soortkeuze op het erf is hier zeker beïnvloed door het feit dat er bijen werden gehouden voor de winning van honing als zoetstof, bijenwas voor de kaarsen of als smeermiddel.


ID: 130205 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Wafelstraat 60 (Zwalm)
In de hoek van het perceel horende bij het erf Wafelstraat 60, staat aan de straat zijde en bij de aanpalende akker een opgaande es. De opgaande boom is er geplant als hoekboom.


ID: 130204 | Landschappelijk element

Treurwilg bij de Riddersput

Wafelstraat zonder nummer (Zwalm)
Mooi ontwikkelde en beeldbepalende treurwilg ingeplant op een eilandje in een poel.


ID: 130160 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij de Sint-Margarethakapel

Wijlegem 2 (Zwalm)
Achter de kapel staat een nog jonge opgaande linde. Het planten van linden in een kerk- of kapelhof is een oud gebruik dat zijn oorsprong kent in de tijd van de natuurverering die voorafgaat aan het Christianiseren van onze gewesten.