1703 resultaten


ID: 45303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en vijf linden

Vijflindenlaan zonder nummer (Zwalm)
Rechthoekig bakstenen 18de-eeuws gebouwtje onder zadeldak met smeedijzeren kruisje, trap en kasseipad naar kapel, geflankeerd door vijf linden.


ID: 130278 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf linden bij Vijflindenkapel

Vijflindenlaan zonder nummer (Zwalm)
Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen waarvan nu enkel de stronkenopslag aanwezig is. De kruinen en de stammen waren, vermoedelijk door het intensief gebruik van herbiciden op de aanpalende akkers, op sterven na dood. De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag die stamt uit de stronken opgaande bomen te selecteren. De kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en zijn van einde en verre een beeldbepalende bomengroep.


ID: 130164 | Landschappelijk element

Opgaande robinia als hoekboom

Vredesplein 2 (Zwalm)
In de hoek aan de straatzijde van een woonkavel, bij een aanpalende losweg, staat een opgaande robinia. De bewoner vertelde ons dat deze hoekboom er door zijn vader werd geplant toen dit perceel nog tot het boerenerf behoorde. Robinia als soortkeuze op het erf is hier zeker beïnvloed door het feit dat er bijen werden gehouden voor de winning van honing als zoetstof, bijenwas voor de kaarsen of als smeermiddel.


ID: 130205 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Wafelstraat 60 (Zwalm)
In de hoek van het perceel horende bij het erf Wafelstraat 60, staat aan de straat zijde en bij de aanpalende akker een opgaande es. De opgaande boom is er geplant als hoekboom.


ID: 130204 | Landschappelijk element

Treurwilg bij de Riddersput

Wafelstraat zonder nummer (Zwalm)
Mooi ontwikkelde en beeldbepalende treurwilg ingeplant op een eilandje in een poel.


ID: 130160 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij de Sint-Margarethakapel

Wijlegem 2 (Zwalm)
Achter de kapel staat een nog jonge opgaande linde. Het planten van linden in een kerk- of kapelhof is een oud gebruik dat zijn oorsprong kent in de tijd van de natuurverering die voorafgaat aan het Christianiseren van onze gewesten.


ID: 130228 | Landschappelijk element

Welkomstlinde

Wijlegem 3 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan de rechterzijde geflankeerd door een welkomstlinde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de boom ook als schermbeplanting functioneert. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 133062 | Landschappelijk element

Welkomstboom bij Kasteelhoeve

Bellegemstraat 182 (Zwevegem)
Eén opgaande schietwilg staat links van de inrijpoort aangeplant. Het is een zéér oud gebruik om meestal twee bomen te voorzien bij de inkom van het erf. Men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 133081 | Landschappelijk element

Kapel Milanendreef

Kapel Milanendreef (Zwevegem)
De Kapel Milanendreef bewaart een lang en recht tracé van een vroegere dreef uit de omgeving van het voormalige kasteelgoed van Zwevegem, leidend naar de portaalzijde van de Milanenkapel


ID: 305885 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn als vredesboom

Kerkhofplein zonder nummer, Kerkomtrek zonder nummer (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument aan de kerk van Heestert, staat een jonge, opgaande veldesdoorn. Deze is aangeplant in 2015 als vredesboom.