Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1988 resultaten


ID: 130219 | Landschappelijk element

Oude kerspruim

Bruul 27 (Zwalm)
Het betreft een zéér oude kerspruim (ook myrobalaan of mirabolaan genoemd) met een knoestige stam. De omgeving van de boom is zéér drassig ten gevolge van een kwelmzone. Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op dit erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130056 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Dries 4 (Zwalm)
Aan de straatzijde staat in de hoek van een perceel een hoekboom. Het is een mooi ontwikkelde opgaande lindeboom.


ID: 130057 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Dries 4 (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Dries staat in de hoek van een weide een opgaande zomereik als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 3 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130187 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij Frans Couterhoeve

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf van de Frans Couterhoeve staat een zéér mooi ontwikkelde lindeboom. Hij is opgaand en solitair ingeplant waardoor hij de natuurlijke habitus van linde benaderd. De lindeboom staat hier niet alleen op het erf mooi te wezen, linden zijn tevens een uitstekende voedselbron voor bijen en de bloesems kunnen we ook gebruiken voor het maken van thee.


ID: 130045 | Landschappelijk element

Twee kapellindes bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën

Gaverbosdreef, Steenstraat (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee kapelbomen aangeplant bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën op de hoek van de Steenstraat met de Gaverbosdreef. In de hof achter de kapel zijn er ook vijf taxussen geïnventariseerd.


ID: 130224 | Landschappelijk element

Opgaande beuk in meidoornhaag

Gaverbosdreef 41 (Zwalm)
De tuin bij het huis Gaverbosdreef 41 wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren meidoornhaag met daarin een opgaande beuk. De boom heeft de kans gekregen om in de haag uit te groeien als opgaande boom en is hierdoor een beeldbepalend element in de Gaverbosdreef.


ID: 130093 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Gaverbosdreef 50 (Zwalm)
Bij de inkom van het erf en aan de zuidkant van de hoeve staat een opgaande lindeboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande boom ook als schermbeplanting functioneert. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130096 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Hembeke (Zwalm)
Op een taludje langs een ruilverkavelingsweg staat een nog jonge, mooi ontwikkelde opgaande zomereik. Hij staat in de hoek van een kadastraal perceel dat als akker in gebruik is en werd er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 130095 | Landschappelijk element

Markeringsboom bij de toegangsdreef tot het Hof 't Hembeke

Hembeke 5 (Zwalm)
Het begin van de toegangsdreef tot het Hof ’t Hembeke wordt gemarkeerd door een opgaande es. De lange met bruine beuken beplante dreef loopt over verschillende kadastrale percelen en is op oude kadasterkaarten aangeduid met streepjeslijnen. Om de ligging van de toegangsdreef op het terrein te fixeren werd een markeringsboom geplant.


ID: 130075 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Hemelrijk (Zwalm)
Een hoog opgesleunde eik is als hoekboom geplant in de hoek van een kadastraal perceel dat als weiland in gebruik is.