1667 resultaten


ID: 131538 | Landschappelijk element

Twee oude zwarte moerbezieën in moerbeituin

Sint Vincentiusstraat zn (Aalst)
De tuin bevat een uitgebreide collectie van moerbeibomen. Twee oude zwarte moerbeibomen (circa 100 jaar) zijn hier opgenomen in de erfgoedinventaris. De bomen hebben stamomtrekken van respectievelijk 195 cm op een hoogte van 100 cm gemeten en 185 cm op een hoogte van 20 cm. De totale hoogte bedraagt 7,5 en 7 meter, de kruindoormeter bedraagt 8 en 10 meter. Beide bomen vertonen de typische groeivorm van oude moerbeien met gestutte en afgelegde takken die soms de grond raken.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 131552 | Landschappelijk element

Ginkgo biloba bij Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Een opgaande Ginkgo biloba, reeds geklasseerd in 1962, maakte deel uit van het ‘Huis van Langenhove’ en is nu een onderdeel van het stadhuis van Aalst. De boom dateert uit de periode dat het huis nog eigendom was van de familie (1771 en 1896). De Japanse notenboom van Aalst is een vrouwelijke boom. De soort is tweehuizig, de bloemen eenslachtig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien niet op dezelfde boom. Omwille van de geur van de vruchten wordt hij al eens de stinkpruim van het stadhuis genoemd.


ID: 300870 | Bouwkundig geheel

Dorpskern Bellem

Bellemdorpweg zonder nummer, Lotenhullestraat 1, Mariahovelaan 2-6 (Aalter)
Het kleine dorpscentrum van Bellem, rondom een driehoekig, met linden beboomd pleintje, wordt gedomineerd door de heropgebouwde, gotische parochiekerk met omringend kerkhof en aansluitend het kasteel van Bellem, gelegen aan de Mariahovelaan.


ID: 300547 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde eik als hoekboom

Driebekweg zonder nummer (Aalter)
Beeldbepalende, hoog opgesleunde, opgaande zomereik aangeplant in de hoek van een perceel. Hij heeft een stam van circa 10 meter en een mooi ontwikkelde, evenwichtige, kruin.


ID: 300303 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde op dorpsdries

Drieselken zonder nummer (Aalter)
De zilverlinde bevindt zich voor de pastorietuin, in een verhoogd plantbed. De opgaande boom staat op de oude dorpsdries waarop kerk en pastorie gebouwd werden.


ID: 300546 | Landschappelijk element

Jonge opgaande linde als kapelboom

Grote-Kapellestraat zonder nummer (Aalter)
De oude kapellinde werd in 2004 naar aanleiding van de restauratie aan de kapel vervangen. Het is nu een jonge opgaande lindeboom.


ID: 307744 | Landschappelijk element

Steenweg Deinze-Aalter

Heirstraat zonder nummer (Aalter), Vinktstraat zonder nummer (Deinze)
De steenweg tussen Deinze en Aalter (N409) wordt langs weerszijden geflankeerd door opgaande wegbeplanting van zomereik en bruine beuk.


ID: 300548 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Hoekestraat zonder nummer (Aalter)
Beeldbepalende, hoog opgesleunde, opgaande Canadapopulier aangeplant in de hoek van een perceel. Het is een oude populierenkloon en hij heeft een mooi ontwikkelde, evenwichtige, kruin.


ID: 131950 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande beuken bij boerenarbeidershuisje

Hooggoed 2 (Aalter)
Aan de westzijde van het erf geeft een beukendreef toegang tot een boerenarbeidershuisje. Het zijn hoog opgesleunde gewone beuken in een dicht plantverband.