35 resultaten


ID: 166 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ronsevaal

Brusselbaan 2, Brusselse steenweg 211-213 (Aalst)
Het domein Ronsevaal omvat het eclectisch landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend landschappelijk aangelegd park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla Les Trembles, die in 1960 L-vormig uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jacquelin Taylor Robertson en voorzien werd van een eigen tuinaanleg door Russell Page.


ID: 41432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Schoonhoven

Diestse steenweg 10 (Aarschot)
Neoclassicistisch landhuis met U-vormige plattegrond gebouwd omstreeks 1777 op omgrachte site voorzien van een ijzerzandstenen toegangsbrug; kasteeldomein teruggaand op site van voormalige middeleeuwse burchtmotte tussen vijvers; relicten van grootschalige aanleg met toegangsdreef afgesloten door gesmeed ijzeren hek.


ID: 304654 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Hof ter Praet

Hof ter Praet (Beernem)
Van in het gehucht Vliegend Paard leidt een kaarsrechte dreef naar de omwalde site Hoeve Hof ter Praet. De oorspronkelijke kasseiweg werd vervangen door een half verharding met grind en de oude rode beukenrij werd geveld in 2007. Recent werd langs weerszijden van de weg een rij opgaande rode beuken geplant ter vervanging. De dreef staat loodrecht op de Beverhoutsveldstraat en leidt rechtstreeks naar de boerderij die al op 16de-eeuwse kaarten staat aangeduid.


ID: 134456 | Landschappelijk element

Landschappelijke aanleg rond de hoeve Prinsenbos

Prinsenbos 3 (Bekkevoort)
Hoevecomplex uit midden 19de eeuw met neoclassicistische residentiële vleugel; bescheiden elementen van landschaps­architectuur (golvende bosranden, vijver).


ID: 134455 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Assent met tuin

Prinsenbos 4 (Bekkevoort)
Eclectische villa, gebouwd circa 1900 door vrederechter Jozef Elens, omgeven door landgoed van circa 2 hectare, met lusthof op steilste helling, dat een voorbeeld vormt van een extraverte tuin.


ID: 41551 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Blauwe Schuur

Neervelpsestraat 46-48, 48A, 46A-C (Bierbeek)
Gesloten hoeve door verschillende inscripties gedateerd in de tweede helft van de 18de eeuw en toegankelijk vanop de Neervelpstraat via een lange gekasseide oprit in Tiense kwartsiet.


ID: 135345 | Landschappelijk geheel

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Borgloon), Berlingen (Wellen)
De ankerplaats is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


ID: 134300 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Voort

Romeinse Kassei 4-5 (Borgloon)
Bijzonder mooi park in vroeg-landschappelijke stijl met vijver, aangelegd einde 18de eeuw. Uitbreidingen en aanpassingen uit de jaren 1880, zonder harde begrenzingen overlopend in het agrarisch landschap. Opvolger van een klassieke tuin op een dalbodemsite.


ID: 305372 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande linden

Rosbos 2 (Brakel)
Aan de zuidzijde van de oprijlaan naar de hoeve staan 25 opgaande bomen. Deze bomenrij bestaat in hoofdzaak uit zomerlinden, de eerste in de rij is een Hollandse linde en er is ook ingeboet met één plataan en één paardenkastanje.


ID: 304664 | Landschappelijk element

Olmendreef

Assebroek (Brugge)
Op de Daverlostraat, net voorbij de toegangspoort tot het Landhuis Les Buttes, leidt de Olmendreef langs het villadomein. De dreef loopt tussen opgaande eiken en robinia. Deze dreef is half verhard met een grindlaag en loopt kaarsrecht naar de toegangspoort tot het Domein De Bergskens. Op historische kaarten is de dreef al aanwezig als toegangsweg tot enkele landbouwpercelen die omgeven worden door bos. De dreef is vermoedelijk aangelegd als ontginningsweg voor dit bosgebied en kreeg pas later, na de oprichting van het landhuis in de tweede helft van de 19de eeuw, de functie van toegangsweg tot het domein.