Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10624 resultaten


ID: 205521 | Bouwkundig element

Hoeve-herberg 't Hof van Vlaanderen

Beernemstraat 9 (Wingene)
Voormalige hoeve-herberg bestaande uit losse bestanddelen weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met bewaarde schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Imposante schuur onder een pannen zadeldak en bakhuis.


ID: 205532 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blauwhuisstraat 2 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels verhard erf. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In 1885 wordt een woonhuis en bijhorende stal op een braakliggend terrein gebouwd. Achter het woonhuis wordt vermoedelijk een bakhuisje gebouwd. Eenlaagse boerenwoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en geïntegreerde stal van twee traveeën onder een pannen zadeldak. Achteraan stal-schuur onder een pannen zadeldak.


ID: 205533 | Bouwkundig element

Hoeve Vagevuurhof

Blauwhuisstraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De huidige boerenwoning dateert van 1941 en is een dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Boerenwoning loodrecht op de straat ingeplant. Dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een zwarte plint. De schuur gebouwd in 1890 bestaat uit één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 205866 | Bouwkundig element

Molensite De Plaetsemeulen

Bruggestraat 98 (Wingene)
Voormalige molensite, minimaal opklimmend tot de 16de eeuw, huidig gebouwenbestand is te dateren in de 18de eeuw. Hoeve met vrijstaande bestanddelen rondom een met gras begroeid erf met coniferenhaag en hek tussen betonpijlers. Woning van vijf traveeën en drie staltraveeën onder zadeldak en schuur met aanbouw.


ID: 205879 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 10 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, toegankelijk via twee erfopritten gemarkeerd door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met per baksteenlaag getrapte topbekroning. De westzijde van het erf wordt afgelijnd door een hulsthaag en een rij lindebomen met aan de straatzijde een kapel. Boerenwoning en schuur zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis.


ID: 205876 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 2 (Wingene)
Hoevesite opklimmend tot de vroege 19de eeuw met verbouwingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en bakhuis. . Laag volume van zes traveeën en drie staltraveeën onder een doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Nieuw parement van oranje baksteen, naar verluidt van 1946. Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Dwarsschuur en stal met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 205562 | Bouwkundig element

Hoeve

Hekkestraat 13 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met restanten van een boomgaard ten zuiden van de boerenwoning. Eerste bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. De huidige volumes dateren vermoedelijk van 1858, toen werden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwe. Volgens een gevelsteen werd de boerenwoning verbouwd in 1888. Circa 1948 wordt het woonhuis nogmaals uitgebreid en wordt een nieuw nutsgebouw gebouwd ten oosten van de schuur.. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bakstenen schuur met grote schuurpoorten.


ID: 205885 | Bouwkundig element

Meerschenhof

Hellestraat 10 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In 1875 worden volgens het kadaster de boerenwoning en de schuur uitgebreid naar het westen toe.. Boerenwoning met lagere aanbouw. Zeven traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Stal met in geveltop beglaasde rondboognis in bakstenen omlijsting onder dito kruis. Schuur en recente loodsen.


ID: 205564 | Bouwkundig element

Hoeve

Hereveldstraat 3 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rond een met gras begroeid erf met rondgaand grintpad. Boerenwoning, stal en bakhuis zijn volgens het kadaster opgetrokken in 1904. Daarvoor bevond zich op de site een tweewoonst die was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). De bouw van de schuur is niet opgenomen door het kadaster maar dateert vermoedelijk ook van 1904. Laag woonhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën onder een pannen zadeldak. Dwarsschuur van zeven traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. Stal met recentere volumes.


ID: 205888 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herreweg 12 (Wingene)
Hoeve met losse lage bestanddelen, minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. De hoeve is weergegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Lage boerenwoning van vier traveeën onder gemansardeerd zadeldak met drie dakkapellen en aangebouwd lager nutsgebouw. Bakhuis, schuur en waterpomp.