Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

175 resultaten


ID: 208636 | Bouwkundig element

Koetshuis van 1893

Moerdijkbeek Oost 34 (Koekelare)
Restant van het kasteel van de stokerijfamilie Serruys. Heden in gebruik als woning. Tevens ruïneus restant van de orangerie.


ID: 43360 | Bouwkundig element

Domein Commissie van Openbare Onderstand Etterbeek

Kwikstraat 2, Twee Leeuwenstraat 15-17, 15A-B, 17A (Kortenberg)
Poortgebouw geflankeerd door aanhorigheden en landhuis uit de 19de eeuw. Achteraan in het verwilderde park werd een 18de-eeuwse arduinen classicistische oranjerie heropgericht.


ID: 59387 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Patriciërswoning met tuin en oranjerie

Broelkaai 6 (Kortrijk)
Classicistisch herenhuis van 1777, gebouwd in opdracht van Jan de Brabandere. In 1955 werd het pand door stad aangekocht en ingericht als Museum voor Schone Kunsten. In 1988 wordt het museum uitgebreid naar ontwerp van Groep Planning.


ID: 59542 | Bouwkundig element

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Gentsesteenweg 37 (Kortrijk)
Eclectische herenwoning met een bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1897, vermoedelijk naar plannen van de Kortrijkse architect C. Van Houtte.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 207684 | Bouwkundig element

Kasteel Jourdain

Kasteelweg 4-6 (Kraainem)
Sterk verbouwde en gerestaureerde voormalige hoeve met toevoeging van een neotraditioneel gedeelte met kasteelallures ten zuidwesten, het geheel in U-vorm met de open zijde naar het oosten.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 47754 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof ter Hulst

P.F. De Naeyerstraat 8-10 (Lebbeke)
Het Hof ter Hulst is een oude site met walgracht van het tweeledige type met afzonderlijk omgracht opper- en neerhof. Sober neoclassicistisch landhuis, in 1890 uitgebreid met een vierkante toren. In 1883 wordt de kapel gebouwd. In 1897 volgt de bouw van een tuinpaviljoen en in 1898 een dienstgebouw met oranjerie, paardenstallen en speelzaal. In 1908 wordt de wintertuin aangebouwd en circa 1920 volgt de bouw van een conciërgewoning.