Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

175 resultaten


ID: 1537 | Bouwkundig element

Coloma-Instituut

Colomalaan 1-3, Tervuursesteenweg 14 (Mechelen)
Instituut gelegen in deels met grachten omringd domein van circa 6 hectare; van oudsher eigendom van de familie Berthout.


ID: 1418 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 20, 23 (Mechelen)
Ellipsvormig domein met verzorgd park en grachten rondom; laatclassicistisch kasteel, vergroot met polygonale, neogotische toren.


ID: 1595 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Expoel

Expoelstraat 2-6 (Mechelen)
Het kasteel uit het eerste kwart van de 18de eeuw, werd opgetrokken uit bak- en zandsteen en bevindt zich in het zuiden van een omhaagd landschappelijk park met grotendeels bewaarde omgrachting.


ID: 52599 | Bouwkundig element

Kasteel van de Roye-de Menten de Horne

Veldstraat 72 (Meerhout)
Omheind domein met kasteel, koetshuis en stallen, oranjerie, bakhuis en een 18de-eeuws tuinpaviljoen, huidig uitzicht grotendeels 19de-eeuws.


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 306617 | Bouwkundig element

Oranjerie met ommuurde moestuin en muurserre

Nieuwelaan (Meise)
De oranjerie en bijhorende ommuurde moestuin liggen in het noordoostelijke deel van het domein en zijn perfect naar het zuiden georiënteerd met zicht op de vijver. De neoclassicistische oranjerie werd gebouwd omstreeks 1818 toen baron Vanderlinden d’Hoogvorst verder naar het westen een nieuw kasteel liet bouwen ter vervanging van het oude Hof van Meise.


ID: 36206 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Coppens

Brusselsesteenweg 165 (Melle)
Het kasteeldomein Coppens is sinds 1937 het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw. Het domein van 14 hectare aan de rechter Scheldeoever omvat het vroegere park met oude afgesneden Scheldemeander, nu vijver, het landhuis en de oranjerie van 1833 naar ontwerp van Louis Minard. Binnen deze oude rivierbocht werden bij toevallige en systematische opgravingen resten van een 13de-eeuws klooster aangetroffen.


ID: 36258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein voormalig kasteel Steevliet

Heusdenbaan 67 (Melle)
Park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan de Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat. Van de voormalige gebouwen rest nog de als kapel omgebouwde oranjerie.


ID: 36264 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Camere

Kalverhagestraat 7-9 (Melle)
Eerste vermelding van het goed in 1429 maar in oorsprong als site met walgracht mogelijk nog ouder. Gemetste en gekasseide toegangsbrug en ijzeren toegangshek tussen vierkante hekpijlers met dekplaat en schamppaal. Bescheiden zomerverblijf in empirestijl, gebouwd eind eerste kwart van de 19de eeuw op de fundamenten van het vroeger speelgoed. Onderkelderd dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en omgevend park. Landelijk bijgebouw, oorspronkelijke oranjerie, paardenstallen en koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de zuidwestelijke hoek van het park.