178 resultaten


ID: 78948 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Dorpsstraat 1 (Damme)
Dorpsstraat nr. 1/ Zwaanstraat. Hotel-restaurant "<italic>Vredehof</italic>", opgetrokken volgens kadaster in 1884 mogelijk met integratie van oudere kern uit ca. eind 18de eeuw, genoemd naar en gelegen op de wijk "De Vrede" aan het kruispunt van de Dorpsstraat, de Zwaanstraat en de Gentse Steenweg. Historiek.Volgens kadaster opgetrokken in 1884 als herenhuis met bijgebouw (koetshuis) in


ID: 38248 | Bouwkundig element

Kasteel van Crombrugghe met dienstgebouwen en oranjerie

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Zogenaamd "Kasteel van Crombrugghe" met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke rode beukendreef.


ID: 35516 | Bouwkundig element

Kasteel van Kervyn de Meerendré

Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Eind 17de eeuw door Louis Van(den)Hecke, erfachtig ontvanger van de kasselrij van Oudburg, gebouwd lusthuis, op de plaats van een "behuysde stede en brouwerije" (verdwenen in 1680-85).


ID: 35324 | Bouwkundig element

Domein kasteel van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel gelegen in uitgestrekt park met vijver, vermoedelijk aangelegd begin 20ste eeuw. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen.


ID: 35649 | Bouwkundig element

Buitenplaats Ter Burcht

Dendermondesteenweg 306 (Destelbergen)
Voormalige buitenplaats zogenaamd "Ter Burcht", vroeger "Ter burst" of mogelijk "Ter hurst"; ook zogenaamd "Kasteel Cardon de Lichtbuer" naar de vroegere eigenaars.


ID: 35966 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Stas De Richelle

Veerdreef 2-4 (Destelbergen)
Voormalig "hof en leen ter Aelmeersch", heden zogenaamd "Kasteel Stas de Richelle" en ook "Kasteel Kerryn d'Oud Mooreghem". Gesitueerd in een kasteelpark aan de noordzijde van de Veerdreef, ten oosten begrensd door de Steenakkerstraat en ten westen door de Aelmeersstraat.


ID: 78234 | Bouwkundig element

Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
Zogenaamd "Esenkasteel", in zijn huidige vorm daterend uit de wederopbouwperiode.In de eerste helft van de 19de eeuw bevond zich op deze plaats een bescheiden landhuis, door de plaatselijke bevolking ‘jachtpavilioen’ genoemd (bekend als lusthuis en gebouwen bij het kadaster).


ID: 207045 | Bouwkundig element

Kasteel van Marlier en Hof te Bodegem

Bodegemstraat 316, 320 (Dilbeek)
Groot boomrijk historisch domein gelegen ten zuiden van de dorpskern. Heden verdeeld in twee afzonderlijke domeinen.


ID: 134735 | Landschappelijk element

Kasteelpark Marlier en park van het Hof te Bodegem

Bodegemstraat 316, 320, 320A (Dilbeek)
Neoclassicistisch landhuis met  aanhorigheden en oranjerie uit het midden van de 19de eeuw, teruggaand op een ouder landgoed met 'huis van plaisantie' dat na aanpassingen tussen 1811 en 1850 haar neoclassicistisch uitzicht kreeg; landhuis omgeven door een landschappelijk park van circa 8 hectare ter vervanging van een oudere axiaal-symmetrische eilandtuin. Het domein werd na 1940 gereduceerd en verdeeld in twee afzonderlijke domeinen.