Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 92354 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Gemeenteplein (Spiere-Helkijn)
Voorgeschiedenis In 1750 werd een orgel gebouwd door P.-J. De Rijckere (Kortrijk). Helkijn wordt vermeld in de werklijst van L.B. Hooghuys (Brugge); Hooghuys vermeldt de aard van de werken niet, maar het kan zowel een nieuwbouw als een renovatie van het De Rijckere-orgel betreffen; te dateren in of kort na 1870. Rond 1900 was het instrument in onderhoud door Th. Delmotte (Doornik). In 1919 werd een orgel verkocht door de toenmalige pastoor, omdat het beschadigd was in de Eerste Wereldoorlog (naar verluidt was het een instrument met historische waarde). Er was daarna enkel nog een klein harmonium in gebruik (van Ch. Anneessens – Geraardsbergen), dat hersteld werd in 1931 door J. Anneessens (Menen), en als reserve-instrument behouden werd. In 1931 werd ook een nieuw groot harmonium geleverd door Anneessens, nadat de plannen voor het bouwen van een pijporgel gestrand waren. Hui


ID: 92355 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Heilig Hart en Sint-Amandus

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens (Menen) in 1935.


ID: 92182 | Bouwkundig element

Orgels kerk Onze-Lieve-Vrouw

Oostnieuwkerke (Staden)
Volgens hun werklijst plaatsten Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoit (Gent) hier een orgel; te situeren tussen 1776 en 1787. Indien dit orgel nog aanwezig was in 1917, dan is het door de oorlogsomstandigheden mee ten onder gegaan met het kerkgebouw. In de kerk bevindt/bevond zich een nieuw orgel van Jos. Loncke uit 1931. In 1999 zijn het pijpwerk en de klaviatuur meegenomen door orgelbouwer J. Bruggeman (Marke); enkel de orgelkasten met sierpijpen, de windladen en de kast van de speeltafel zijn nog aanwezig. In het koor staat sinds 1999 een orgel van J. Bruggeman (Marke), gemaakt in 1993; het stond aanvankelijk in Sint-Jacobs-Kapelle (met erin verwerkt pijpwerk uit het Loncke-orgel van Sint-Jacobs-Kapelle uit 1930).


ID: 92183 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Staden (Staden)
In 1685 werd een doksaal gebouwd waarop het orgel (vermoedelijk nieuw) geplaatst werd. In 1756 werd een herstelling uitgevoerd door "een orgelmaker uit Kortrijk" (De Rijckere?). In 1869 werden werken uitgevoerd door Ph. Forrest. In 1909 werd een nieuw instrument gemaakt door Th. Delmotte, met behoud van een hoeveelheid oud pijpwerk en de meubel-prospecten. Dit orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1924 werd een nieuw orgel gebouwd door J. Anneessens (Menen); het werd vernield tijdens WO II. Huidig orgel : Gebouwd door P. Anneessens (Menen) in 1968.


ID: 92184 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Eligius (wijk Vijfwege)

Staden (Staden)
Het instrument is een werk van de gebroeders Link (D - Giengen s/Brenz), uit 1891. Dit kleine orgel zou oorspronkelijk gemaakt zijn voor een kasteel in Luik; later kwam het in het bezit van een kerk in Schaarbeek. In 1957 tenslotte werd het aangekocht door de pastoor van Staden-Vijfwege voor zijn voorlopige kerk.


ID: 92185 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Bavo

Westrozebeke (Staden)
Over de orgelgeschiedenis van voor 1893 is totaal niets bekend. In genoemd jaar werd een nieuw orgel geleverd door Ch. Anneessens (Menen), dat samen met de kerk vernield werd in de Eerste Wereldoorlog. In 1936 werd in de heropgebouwde kerk een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen).


ID: 92209 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Aarsele (Tielt)
Over voormalige orgels van Aarsele zijn nagenoeg geen gegevens voorhanden. In 1878 werd een nieuwe (?) blaasbalg gemaakt door Louis Lovaert (Gent).


ID: 92210 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Bavo

Kanegem (Tielt)
Over voormalige orgels in de kerk van Kanegem is niets gepubliceerd. Het enige bekende gegeven is een herstelling door de Brugse orgelmaker Simon Hooghuys in 1842. In 1912, na de renovatie van de kerk, werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Geurts, orgelbouwer in Berchem (bij Antwerpen). Een electro-ventilator werd in 1938 bijgevoegd door J. Anneessens (Menen). In 1940 was er schade door het bombardement bij aanvang van Wereldoorlog II; het is niet bekend welke orgelbouwer de schade hersteld heeft. In 1965 had een herstelling plaats door P. Anneessens (Menen), verder onderhoud was in handen van diens opvolger P. Andriessen. Algehele restauratie (met restauratiepremie van het Vlaams Gewest) had plaats in de jaren 2008-2009, naar ontwerp van Gabr. Loncke (Overmere) en uitgevoerd door J. Lapon (Diksmuide).


ID: 92212 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-opgenomen

Tielt (Tielt)
In de voorlopige kerk (1914) en in de nieuwe kerk (1938) behielp men zich voorlopig met een harmonium. Pas na de Tweede Wereldoorlog, in 1952, kon in de grote nieuwe kerk een orgel gebouwd worden, door Jos. & P. Loncke (Esen).


ID: 92216 | Bouwkundig element

Orgel kerk van het minderbroedersklooster

Tielt (Tielt)
Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt.