Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

62 resultaten


ID: 304739 | Landschappelijk element

Parallelweg naar Kruisborrekapel

Asse (Asse)
Op de Edingsesteenweg zijn er tussen verschillende huizen doorsteekjes naar een onverharde weg die parallel loopt met de hoofdbaan. Deze voetweg volgt de perceelsgrens en loopt tussen tuinpercelen en weilanden. De weg kruist nog twee onverharde paden en komt tenslotte uit bij de Kruisborreweg die naar de gelijknamige kapel leidt. Deze voetweg vormde een alternatieve route naar de bedevaartkapel en bron. Om de drukke 'Chaussée de Ninove à Assche' te vermijden, werd gekozen voor een parallel traject over de uitgestrekte dorpsakkers.


ID: 306202 | Landschappelijk element

Voetwegen naar Kruisborrekapel

Asse (Asse)
Vanuit verschillende richtingen lopen smalle wandelpaden richting de Kruisborrekapel en de heilige bron. De paden passeren langs achtertuinen en boomgaarden op de rand van de Kruisberg en bieden open zichten rondom. Veel van deze wegen dragen de naam ‘Kruisborreweg’ en sluiten aan op voetwegen over de komende uit Koudertaveerne en Asse over de dorpskouters.


ID: 304720 | Landschappelijk element

Voetweg naar Bekkerzeel

Bekkerzeel (Asse)
In de Zavelstraat loopt tussen een woning en een weiland een smal pad de flank van de Boterberg op. Het graspad is deels ingesneden tussen weilanden en biedt open zichten op de omliggende landbouwpercelen. De voetweg daalt vervolgens het plateau af en komt uit bij een verkaveling waar er aansluiting is op de nieuwe weg Meelblok. Deze voetweg vertrok oorspronkelijk aan de splitsing van de Boterberg en de Zavelstraat en liep recht door het driehoekig perceel weiland, de voormalige dries. De weg vervolgde over de uitgestrekte dorpskouter en kwam uit bij het Hof van Ginderomme. Deze voetweg vormde een alternatieve verbinding tussen het gehucht Boterberg en het dorp Bekkerzeel en volgde hierbij de kortste route dwars over de akkers.


ID: 304723 | Landschappelijk element

Voetweg naar voorde op Nieuwermolenbeek

Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Tussen twee boerderijen aan de Boterberg loopt een smal pad naar de achterliggende boomgaard. De graswegel loopt tussen oude en jonge fruitbomen en daalt de flank van de Boterberg af richting de Molenbeekvallei. Op het plateau slingert het pad, aangeduid als Volbroeklos tussen percelen akker- en weiland en passeert een tweede losweg. De voetweg daalt verder af en biedt open zichten op de omgeving en de vallei. Ter hoogte van de Zavelstraat loopt het pad over in de toegangsweg bij een manege maar deze weg loopt verder door naar de Molenbeek en steekt de beek over om aan te sluiten op de Kloosterweideweg. Deze voetweg vormt de historische verbinding tussen de gehuchten Poel en Boterberg enerzijds en Sint-Ulriks-Kapelle in het zuiden anderzijds. Het pad liep dwars over de dorpsakkers op de Boterberg en leidde naar een oversteekplaats over de Molenbeek.


ID: 304725 | Landschappelijk element

Kapelleweg

Leyniersdreef (Asse)
In de Leyniersdreef leidt een onverharde zijweg langs de flank van Tenberg naar beneden. Het betreft een actief gebruikte voetweg die langs een huis passeert en vervolgt als ingesneden grasweg. Bij een driehoekig deels bebost perceeltje kruist de weg ter hoogte van een hoekes een tweede voetweg waarna de weg voorbij het bosperceeltje aansluit op de voetweg richting Boterberg. De voetweg vertrok oorspronkelijk in de Bergstraat en maakte deel uit van een historisch netwerk van onverharde wegen dat de verschillende gehuchten met elkaar verbond. Deze voetwegen liepen dwars over de dorpsakkers en vormden zo een alternatieve en vaak kortere route dan langs de hoofdwegen. Deze voetweg vormde de verbinding tussen Tenberg en de vallei van de Nieuwermolenbeek en het gehucht Boterberg.


ID: 300437 | Landschappelijk geheel

Zwalmvallei tussen Nederbrakel en Nederzwalm

Elst, Michelbeke, Nederbrakel (Brakel), Elene, Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove, Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Hundelgem, Munkzwalm, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Roborst, Rozebeke, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
Het gebied ligt ten zuidoosten van de Schelde en behoort tot de Vlaamse Ardennen. Centraal in deze ankerplaats loopt de Zwalm, zijrivier van de Schelde, met haar valleigronden en -wanden. Zijbeken en hun valleien liggen eveneens binnen de afbakening, samen met delen van de kouters en kleinere akkercomplexen die tot hun stroomgebied behoren. De ankerplaats omvat tevens de historische kernen van Nederzwalm, Roborst, Rozebeke, Ruddershove, Velzeke, Elst en Michelbeke.


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 134484 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Groot Asdonk met tuin

Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.


ID: 206943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Gosset met tuin

Brusselstraat 228-230 (Dilbeek)
Eclectische villa, gebouwd in 1907, gelegen in een beboomde tuin van 70 are. De villa bevindt zich ten westen van de kerk en de pastorie en ten zuiden van het kasteelpark van Groot-Bijgaarden. Ze is genoemd naar zijn bekendste eigenaar Alphonse Gosset, die het goed in 1920 kocht. De tuin aan de straatzijde wordt afgezet met een metalen hek op bakstenen muurtje en is toegankelijk via twee poorten tussen blauwe hardstenen pijlers. Ten westen van de villa voormalig bijgebouw met koetshuis en stallen.