1396 resultaten


ID: 134239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Schrynmakers

Grote Steenweg 36, 36A (Zoutleeuw)
Goed onderhouden landschappelijk park, circa 1,5 hectare, deel van een landgoed van 2 hectare, rond 1900 aangelegd naast een landhuis met een kern uit 1854, dat in 1936 werd vergroot.


ID: 302575 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


ID: 134242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Van Goidtsnoven met park

Stationsstraat 7 (Zoutleeuw)
Rond 1879 gebouwde villa en koetshuis omgeven door landschappelijk park van oorspronkelijk 1 hectare 22 are, nadien verkleind tot 94 are, een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stads­vest; aantrekkelijk en goed bewaard geheel met enkele zeldzame bomen.


ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa en hoeve Pardon met park

Tien Bundersweg 27 (Zoutleeuw)
Rond 1860 gebouwde villa en hoeve omgeven door landschappelijk park van 1,5 hectaren; ommuurde moestuin; de oor­spronkelijke structuur en een deel van de oorspronkelijke beplantingen bleven bewaard.


ID: 134244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Fineau en stadstoren met park

Vincent Betsstraat 15 (Zoutleeuw)
Rond 1890 gebouwde villa en een tot portierswoning omgebouwde toren van de 14de-eeuwse omwalling omgeven door landschappelijk park met vijvertje, circa 1,5 hectare; sinds 1976 openbaar park.


ID: 38434 | Bouwkundig element

Domein Kasteel van Olsene

Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.


ID: 38453 | Bouwkundig element

Brouwerij-stokerij Meheus met woonhuis

Kerkstraat 36 (Zulte)
Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, links een bijgebouwtje als verbinding naar het stokerijgebouw, nu met verbouwde top en nieuwbouw achteraan.


ID: 130117 | Landschappelijk element

Eikendreef als deel van ganzenvoet  kasteeldomein Beerlegem

Beekmeers zonder nummer, Kasteeldreef zonder nummer (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 340 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet. Dit is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaangeplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering.


ID: 45266 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Roborst

Borstekouterstraat 58 (Zwalm)
Op een lichte verhevenheid ingeplant kasteel gelegen in een park met vijvers, torenruïne, koetshuis en dienstwoning, toegankelijk via een imponerende ingang; ten zuidoosten een restant van een omwalde castrale motte uit de Middeleeuwen.


ID: 45149 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef 3, 8 (Zwalm)
Domein van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek. Vermoedelijk in oorsprong een middeleeuwse site met walgrachten