Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1250 resultaten


ID: 38493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van De Pinte

Kerkplein 8 (De Pinte)
Buitengoed uit 1847 op eenvoudig rechthoekig plattegrond, bepleisterd en geschilderd parement, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddak. Aanpassingen in 1881 als blijvend verblijf en parkaanleg met vijver en uitbreidingen in 1932. Omhaagd domein met kasteel, koetshuis uit midden 19de eeuw en paardenstallen van 1901 en ijzeren hek tussen ronde gecementeerde pijlers met bolornament.


ID: 38498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hemelrijk

Mieregoed 51 (De Pinte)
Het huidige, laat-empire landhuis werd circa 1850 gebouwd in een park, aangelegd door plantkundige F. De Rudder, Bepleisterd en geschilderd kasteeltje van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak, in zijn huidige vorm daterend van uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met behouden kern van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 86484 | Bouwkundig element

Gaverkasteel

Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 135187 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Ooidonk en Leiemeersen

Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Sint-Martens-Leerne (Deinze), Deurle (Sint-Martens-Latem)
De Leiemeersen tussen Deinze en Deurle omvatten het kasteeldomein van Ooidonk. De aanleg van het kasteeldomein is vervlochten met het Leielandschap. De kleinschalige dorpskern van Bachte-Maria-Leerne is via de Ooidonkdreef verbonden met het kasteeldomein. De door graslanden gedomineerde meersen bevatten enkele afgesneden Leiemeanders. In het oosten ligt het Kasteeltje Ter Laecke aan een Leiemeander. In het zuiden ligt de site van de sluis en balansbrug van Astene-Sas.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 35466 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein te Velde

Gerolfsweg 4 (Deinze)
Kasteel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; zou volgens eigenaar opklimmen tot 16de eeuw, afgebrand en heropgebouwd in 1746. Park in landschappelijke met vijver en deels bewaarde omwalling. Verder nog: ijskelder, bakstenen paviljoentje in Moorse stijl, open prieeltje of gloriëtte aan de vijver, boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint en twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen, vermoedelijk uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Crombrugghe

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.