Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1803 resultaten


ID: 52203 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

Hulsen 109 (Balen)
Georiënteerde neoromaanse kruiskerk met basilicale opstand opgetrokken naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans van 1896.


ID: 52234 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkplein (Balen)
Transeptloze, neogotische kerk met basilicale opstand, uit het einde van de 19de eeuw met geïntegreerde gotische toren en koor van circa 1500.


ID: 51953 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Markt 7 (Balen)
Kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek, uit de 15de eeuw met Kempische toren van bak- en ijzerzandsteen; eertijds met ommuurd, omringend kerkhof.


ID: 52205 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Olmensebaan 61 (Balen)
West-oost-georiënteerde zaalkerk met neogotische reminiscenties, opgetrokken in 1953 naar ontwerp van R. Van Steenbergen van 1951.


ID: 52197 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

St.Jansstraat 62 (Balen)
Moderne wijkkerk naar ontwerp van P. Neefs. Ingewijd in 1973, ingetekend op het kadaster in 1974. Vrij strakke baksteenbouw op vijfzijdige plattegrond, voorafgegaan door een rechthoekig ingangsportaal.


ID: 88947 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met aansluitend kerkhof

Bloemendalestraat 1 (Beernem)
Sobere neogotische kruiskerk, gebouwd vanaf 1901 naar ontwerp van provinciaal architect René Buyck. Recuperatie van enkele elementen van de oudere kerk, onder andere natuurstenen pijlers. De plattegrond ontvouwt een driebeukige georiënteerde hallenkerk, met schip van zes traveeën en een transept van twee traveeën. Aansluitend kerkhof met 19de-eeuwse grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, en centraal op het oude deel van het kerkhof imposante grafkapel van de familie de Vière, opgericht in 1896, vermoedelijk naar ontwerp van de Beernemse aannemer-architect Auguste Bruggeman.


ID: 89389 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris ten Distel

Kerkstraat 8 (Beernem)
De parochiekerk is vanouds een bedevaartsoord, door de relikwie van Sint-Joris. In 1837 wordt de oude kerk gesloopt de huidige kerk gebouwd in classicistische Louis-Philippe-stijl. De werken gebeurden onder leiding van ingenieur Desermaise uit Brugge. Sterk symmetrische driebeukige hallenkerk onder zadel- en lessenaarsdaken met centrale gevel die overgaat in een vierkante toren bekroond door naaldspits op vierkante basis. Uurwerk onder zadelvormig afdak. Het kleine kerkhof bevindt zich aan de oostzijde van de kerk.


ID: 89281 | Bouwkundig element

Sint-Lambertuskerk

Oudezakstraat 3 (Beernem)
De Sint-Lambertuskerk is uitgewerkt in een classicerende barok en is opgebouwd uit rode baksteen en blauwe hardsteen, kalkzandsteen en Euvillesteen voor de venster- en deuromlijstingen en de ornamentiek. Oudste delen van de kerk dateren van 1629-1630. Vandaag is enkel het gedeelte aan de noordzijde van de kerk behouden als kerkhof. Het is afgesloten door een bakstenen muurtje met betonnen dekstenen.


ID: 89072 | Bouwkundig element

Heilige Maria Moeder Gods-kerk

Sint-Hubertusstraat 3 (Beernem)
De parochiekerk bevindt zich aan het kruispunt van de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amandusstraat. Bouw van de huidige kerk in 1962-1965, naar ontwerp van architect A.J. Degeyter uit Sint Andries en uitgevoerd door A. Van Ryckegem uit Tielt.


ID: 89331 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus Oostveld

Tinhoutstraat (Beernem)
De neogotische kerk van 1912-1913 naar ontwerp van J. Viérin werd in 1940 getroffen door Duitse bommen en brandde volledig uit. In 1942 werd de kerk heropgebouwd naar ontwerp van dezelfde J. Viérin. Georiënteerde driebeukige hallenkerk. Verankerde rode baksteen in combinatie met Euvillesteen en blauwe hardsteen voor de ornamentiek en de vensterdorpels. Zadeldaken bedekt met natuurleien. Ten zuidoosten van de kerk bevindt zich de begraafplaats; omzoomd door haagbeuk, met graven vanaf circa 1930.