1785 resultaten


ID: 34707 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Sint-Godelievestraat zonder nummer (Aalter)
Parochie van Aalterbrug opgericht bij K.B. van 23 september 1950. Kerk gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect A. Cocquyt in nieuwe woonwijk in omgeving van industriële complexen aan de brug over de Brugse Vaart. Beschadigd tijdens beschieting in 1944, hersteld in 1964-65.


ID: 33409 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp zonder nummer (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


ID: 34778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen

Wingenestraat zonder nummer (Aalter)
Gebouwd in 1850-51 op grond ter beschikking gesteld door de familie Jullien - Van Cutsem naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Inwijding door mgr. Delebecque op 15 september 1851. Herstellings- en verbouwingswerken onder leiding van architect A. De Deken in de jaren 1950.


ID: 301318 | Archeologisch geheel

Primitieve parochie van Weerde

Diestse steenweg zn (Aarschot)
De primitieve parochie van Weerde is een archeologische site van een parochiekerk met aansluitende nederzetting waarvan de geschiedenis gemakkelijk kan reiken tot de Karolingische periode.


ID: 41464 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Diestsesteenweg zonder nummer (Aarschot)
Neoclassicistische kerk uit 1858-1869. Hoofdaccent op de achthoekige kruising, die nochtans overstemd blijft door de westertoren.


ID: 41453 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Heldenstraat zonder nummer (Aarschot)
Kerk met drie 19de-eeuwse neogotische beuken ingelast tussen een ijzerzandstenen gotische toren en een transept voor het classicistisch getinte koor met vlakke sluiting.


ID: 41424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat zonder nummer (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.


ID: 41458 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Langdorpsesteenweg zonder nummer (Aarschot)
Parochiekerk van het dorp Langdorp uit de 14de eeuw met ingrijpende verbouwing in de tweede helft van de 18de eeuw. De kerk ligt tussen de Demer en de Langdorpsesteenweg.


ID: 200198 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Wolfsdonk-Dorp zonder nummer (Aarschot)
Neoclassicistische kerk van 1842 met omringend, ommuurd kerkhof, gelegen aan de hoofdstraat van het landelijke gehucht Wolfsdonk.


ID: 12441 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Laar zonder nummer (Aartselaar)
Classicistische kruiskerk met ommuurd kerkhof, gelegen aan de zuidzijde van het dorpsplein.