Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1335 resultaten


ID: 34780 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenenparochie met tuin

Wingenestraat 3 (Aalter)
Pastorie, gelegen in grote tuin met bruine beuk aan de straat; gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse en in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher verhoogd met een bovenverdieping.


ID: 41459 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pietersparochie met tuin

Langdorpsesteenweg 299 (Aarschot)
Pastorie uit 1791 met pastorietuin van 46 are bij de Sint-Pietersparochie. In de tuin bevinden zich sporen van de oorspronkelijke beplanting (monumentale zomereik, haagbeukenhaag...). De met de voorgevel naar de Langdorpsesteenweg gerichte pastorie ligt momenteel vlak naast de kerk, ter hoogte van de westingang. Een gekasseid voortuintje afgesloten met lage, getrapt uitgewerkte muur vervangt een op de Poppkaart (circa 1860) nog voorgesteld en inmiddels verdwenen poortgebouw en koetshuis.


ID: 41466 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Niklaasparochie

Tieltseweg 7 (Aarschot)
Ommuurd twee verdiepingen hoog dubbelhuis bekroond met een holrond bepleisterde en geprofileerde daklijst en een met leien afgedekt gebogen wolfsdak.


ID: 12414 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Leonardusparochie

Baron van Ertbornstraat 1 (Aartselaar)
Oorspronkelijk particuliere woning met vierkante plattegrond in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 16de eeuw, gelegen aan noord-oostelijke zijde van Laar op hoek met de Hoevelei.


ID: 83806 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Carillolei 1-3, Leon Gilliotlaan 2 (Aartselaar)
Heden gemeentelijke muziekacademie, bibliotheek en burelen O.C.M.W. Deels gelegen aan de L. Gilliotlaan. Schoolgebouw gelegen tussen twee straten en aan straatzijden geflankeerd door voormalige onderwijzerswoning en onderpastorie.


ID: 38856 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Johannesparochie

Driesstraat 4 (Affligem)
Dubbelhuis van vijf traveeën met twee verdiepingen en schilddak (leien), gedateerd 1851 boven de deur doch met mogelijk een oudere kern.


ID: 38816 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Essene-Kerkplein 1 (Affligem)
Ten tijde van abt Fulgentius Biebuyck opgetrokken door de abdij van Affligem. Dubbelhuis met twee verdiepingen van zeven traveeën en een zadeldak met houten dakkapellen binnen ommuurde tuin.


ID: 38829 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Michielsparochie

Pastorijweg 27 (Affligem)
Gebouw waarvan de inplanting op een volledig omgrachte kavel ten oosten van de kerk getuigt van de historische oorsprong.


ID: 31710 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie

St. Aldegondislaan 1 (Alken)
Tot in de 17de eeuw is er geen pastorie in Alken. In 1712 wordt een kleine woning op het kerkhof vermeld. Huidige neoclassicistische pastorie van 1850-1860. Gelegen in een beboomde tuin met kleine omhaagde voortuin.


ID: 135144 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Gijverinkhove en depressie van de Bampoelbeek

Alveringem, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge (Alveringem), Pollinkhove (Lo-Reninge)
Dit gebied ligt volledig op het plateau van Izenberge. Dankzij de vruchtbare kwartaire mantel is dit gebied sinds lang ontgonnen als landbouwland. Rond het brongebied van de Bampoelbeek ligt een grote komvormige depressie. In de depressie zijn geen gebouwen aanwezig. Elders in het gebied liggen heel wat waardevolle en gave hoevecomplexen met aansluitend daarop één of meerdere huisweiden. De rest van het landbouwland is voornamelijk onder akkerland gelegen. Langs weilanden en vlakbij hoeves treft men verspreid bomenrijen, houtkanten en hagen aan. De kerk van Gijverinkhove met kerkhof en de pastorie met ommuurde tuin vallen op in het landschap omdat ze op de hoogste stukken van de omgeving liggen en door de omgevende bomenrij.