Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1335 resultaten


ID: 47788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 9 (Lebbeke)
Haar huidig uitzicht verkreeg de pastorie uiteindelijk pas in 1864-1865 volgens plannen van 1863 van bouwmeester Alexander Carael. Het bestaande ondiepe langwerpige huis werd daarbij deels vervangen door een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Deels ommuurde pastorietuin met toegang via een fraai ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 47747 | Bouwkundig element

Congregatiezaal en onderpastorie

Onze-Lieve-Vrouwstraat 1 (Lebbeke)
Opmerkelijk neogotisch gebouw dat met zijn voortrapgevel uitzag op het kerkhof. De ruime bakstenen constructie werd gebouwd in 1880 door de kerkfabriek van Lebbeke als privé-school op de plaats van een in 1858 gebouwd zondagsschooltje. De aanpalende woning in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 3 fungeerde oorspronkelijk als onderpastorie.


ID: 47867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Salvatorparochie met tuin

Sasbaan 2 (Lebbeke)
Oudste gedeelte van 1745 in bak- en zandsteen opgericht. Het nog oudere gedeelte van de pastorie werd in 1760 vervangen door een kortere vleugel van twee bouwlagen. In 1891 tekende de Gentse architect August Van Assche de plannen voor vergroting en aanpassing. Huidig gebouw met stilistisch eenheidskarakter niet tegenstaande de drie bouwfasen. Ommuurde pastorietuin, ter hoogte van de voorgevel werd de gesloten muur eind de jaren 1940 vervangen door decoratief ijzeren hekwerk tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 47879 | Bouwkundig element

Kosterswoning

Wiezeplein 10 (Lebbeke)
Voormalige kosterswoning en onderpastorie. Vrijstaande woning op de straathoek, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1902 door koster-organist C. Cooreman-Van Assche. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechter aanbouw van één bouwlaag met trapgevelbekroning.


ID: 9127 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Impedorp 7 (Lede)
De classicistische pastorie werd opgericht in 1778 op een site waar zich eerder al een pastorie bevond en is een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie. Fraaie pastorietuin met uitzonderlijk bomenbestand, gedeeltelijk gedempte walgracht en Lourdesgrot.


ID: 9167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pharaildisparochie met tuin

Kerkhofstraat 28 (Lede)
De 18de-eeuwse pastorie is van het dubbelhuistype en kent een traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en aansluitende tuin. Links en rechts situeert zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Ingekrompen pastorietuin met Lourdesgrot.


ID: 9143 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Oordegemkouter 21 (Lede)
Pastorie van 1731, opgericht in opdracht van de abdij van Affligem en vergroot in 1779. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder gebogen zadeldak, ommuurd voortuintje. Haakse aanbouw met één bouwlaag van drie traveeën onder afgewolfd zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 9173 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Watermolenstraat 1 (Lede)
De neoclassicistische pastorie werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Aan het einde van de 19de eeuw trok de eerste pastoor in het pand. Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak heeft een gecementeerde gevel en plint. De tuin heeft een landschappelijke aanleg. Rechts van de entreepoort staat een éénlaags bijgebouw; vermoedelijk het oude koetshuis.


ID: 85213 | Bouwkundig element

Pastorie

Dorpsplein 17 (Ledegem)
Dieperin gelegen voormalige pastorie van 1785, ten westen van de kerk; herbergt thans enkele gemeentediensten. Breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen); dakkapellen.


ID: 24276 | Bouwkundig element

Pastorie

Kerkplein 1 (Ledegem)
Pastorie gelegen ten oosten van de kerk, met voortuintje afgezet door een laag bakstenen muurtje. Gebouwd in 1962 naar ontwerp van de plaatselijke architect J. Vandemoortele.