Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

453 resultaten


ID: 43867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Machutusparochie met tuin

Wannegem-Ledestraat 2 (Kruisem)
De typische 18de-eeuwse pastorie van de Sint-Machutusparochie, opgebouwd volgens het schema 'entre cour et jardin', wordt omgeven door een deels omhaagde en ommuurde pastorietuin. De pastorie is een voorbeeld van het lange gebruik van het rococo in de plattelandsarchitectuur.


ID: 74318 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

Waregemsestraat 19 (Kruisem)
De voormalige pastorie van de Sint-Ursmarisparochie, gebouwd in 1772 door Louis 't Kindt en Jan Baptist Simoens, is ingeplant ten noorden van de parochiekerk en bevindt zich in een ruime ommuurde tuin afgesloten door ijzeren hekken vooraan. Een kerkwegel, aan het kerkhof geflankeerd door twee linden, leidt in het zuiden naar de kerk.


ID: 58144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Kalkendorp 6 (Laarne)
Ten westen van de parochiekerk, heden aan het verbrede voorliggende plein palend dubbelhuis met ruime achterliggende ommuurde tuin, gebouwd in 1845 naar plannen van architect Johan Beeckman ter vervanging van de oude, tot de 17de eeuw opklimmende pastorie die toen gesloopt werd.


ID: 54777 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Machariusparochie met tuin

Lepelstraat 1 (Laarne)
Pastorie van de Sint-Machariusparochie, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14.07.2004, en naar ontwerp van de Gentse bouwmeester Théophile Bureau uit 1874. Vrijstaande onderkelderde pastorie op rechthoekige plattegrond met symmetrische gevelopstand en verhoogde begane grond in omringende grotendeels omhaagde pastorietuin.


ID: 134203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie met tuin

Kruisboomstraat 2 (Landen)
Pastorie gebouwd aan het einde van de 18de eeuw omgeven door tuin van 15,5 are met bouw van Lourdesgrot in de jaren 1920; beplanting eveneens van na 1920.


ID: 302901 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie en tuin

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
De pastorie werd opgetrokken tussen 1711-1734 als een drie traveeën breed enkelhuis van twee bouwlagen in een sobere classicistische stijl met brede omlijstingen in Maaskalksteen en een interieurafwerking in verfijnde en rijkelijke régencestijl.


ID: 44148 | Bouwkundig element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Nieuwplaats 2 (Langemark-Poelkapelle)
Aan de straat palende pastorie met voortuintje, ten zuidoosten van kerk. Ommuurde tuin achteraan. Hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts dakschild. Mogelijk ontwerp van architect Bayens van 1925.


ID: 44123 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Andriesparochie met tuin

Sint Janstraat 2 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie met diepe, omhaagde tuin, ten oosten van de kerk. Burgerhuis in regionale neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1922 ter vervanging van traditioneel, 19de-eeuws pastorietype. Breedhuis bestaande uit een linker gedeelte van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts wolfseind, en een rechter gedeelte van één travee en één bouwlaag eveneens onder zadeldak.


ID: 47788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 9 (Lebbeke)
Haar huidig uitzicht verkreeg de pastorie uiteindelijk pas in 1864-1865 volgens plannen van 1863 van bouwmeester Alexander Carael. Het bestaande ondiepe langwerpige huis werd daarbij deels vervangen door een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Deels ommuurde pastorietuin met toegang via een fraai ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 47703 | Bouwkundig element

Dekenij Onze-Lieve-Vrouwparochie

Grote Plaats 15 (Lebbeke)
Het pastoriegebouw is vanouds ingeplant in een grote ommuurde tuin. Sporen in het huidige gebouw wijzen op een oudere kern van zes traveeën met slechts één bouwlaag, opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links van de voortuin sluit een voormalig koetshuis de tuin af.