Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

957 resultaten


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 76133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelletje met linde

Meuleken (Assenede)
Bakstenen wegkapelletje met beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder steil pannen zadeldakje, beschaduwd door linde, vermoedelijk uit midden 20ste eeuw, ingeplant op het kruispunt met Notelaarstraat.


ID: 76356 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Muikemstraat (Assenede)
De herdenkingskapel, gelegen aan een geknikte bocht van de Muikemstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het monument herdenkt de hier gevallen oorlogsslachtoffers bij een bomongeval in 1943.


ID: 76061 | Bouwkundig element

Bistro 't Momentje

Oude Boekhoutestraat 37 (Assenede)
Landbouwbedrijf met twee gekoppelde woningen, in 1866 verenigd tot één huis. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met getrapte dakvensters. Het oude bakstenen wegkapelletje met getralied nisje aan de straat is heropgebouwd.


ID: 76366 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.


ID: 76427 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool

Weststraat 7 (Assenede)
Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat; uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. Het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde werden gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw. Behouden schoolvleugel in de tuin van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint.


ID: 79337 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwe poorte

Blauwe-Poortstraat 3 (Avelgem)
Hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als Blauwe Poort, bestaande uit losse bestanddelen binnen ovaalvormige omwalling. Aan de straat gemarkeerd door bakstenen kapelletje op cirkelvormige plattegrond. Deels behouden omwalling ten noorden. Ten zuidwesten van het erf boerenhuis, ten noorden dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel.


ID: 79270 | Bouwkundig element

Wegkapel

Krevelstraat 7 (Avelgem)
Vroeg 20ste-eeuwse wegkapel aanknopend bij de cottage-architectuur, zie open spant bekroond door kruis. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond. Puntgevel met verdiepte, beglaasde spitsboognis met piëta.


ID: 79279 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Plaats 5 (Avelgem)
Verankerde bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf. Aan de straat afgezet door bakstenen muur met centraal ijzeren poort tussen bakstenen pijlers met bolornament en schampstenen. Ten noorden, boerenhuis met aangepast parement, ten zuiden stalvleugel en ten westen dwarsschuur en wagenhuis. Ten noorden van de hoeve bakhuisje. Stalvleugel gemarkeerd door bakstenen kapelletje.


ID: 46427 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw

Zondereigen (Baarle-Hertog)
Aan Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen toegewijde wegkapel, in art deco van circa 1935.