Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

111 resultaten


ID: 217009 | Bouwkundig element

19de-eeuwse hoeve

Wilgenlaan 47 (Menen)
Hoeve met losstaande, in U-vorm geschikte schuur, stal en boerenwoning. Ast en poel op de beboomde weiden rond de hoeve. Het meest imposante bestanddeel is de rijzige bakstenen schuur, wellicht afgebeeld op de Popp-kaart van circa 1854.


ID: 90100 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ledestraat 6 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Het kadaster registreert in 1907 de in 1875 uitgevoerde uitbreiding van de bestaande gebouwen tot de huidige toestand. Omhaagd erf met losse verharding en grasperken, toegankelijk via roodgeschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers. Aan noordzijde van het erf eenlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, ten westen grote haakse, witgekalkte schuurstalvleugel, ten oosten haakse stal en ten noordoosten overhoeks ingeplant bakhuis.


ID: 54858 | Bouwkundig element

Hoeve Regentshof

Vaartdijk-Noord 53 (Middelkerke)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken opgesteld rondom en deels geasfalteerd erf, ten zuiden toegankelijk via dito oprit afgezet met populieren. Siertuin en resten van boomgaard. Ten noordoosten, drenkplaats. Boerenwoning uit de 18de eeuw van het langgestrekte type en bakhuis uit de 18de eeuw met zomerkeuken.


ID: 24143 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24147 | Bouwkundig element

Hoeve 't Potterijhof

Grote Potterijstraat 8 (Moorslede)
Losse, lage bestanddelen van baksteen onder (licht) gebogen zadeldaken (mechanische pannen), met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw, U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, toegankelijk ten oosten via korte erfoprit, beschaduwd door twee lindebomen. Grote poel ten zuidwesten, naar verluidt resultaat van oude kleiwinning voor pottenbakkerij.


ID: 56676 | Bouwkundig element

Hoeve De Lange Schuure

Stuiverstraat 599 (Oostende)
Hoeve De Lange Schuure, opgericht midden 18de eeuw, getuigt als landbouwuitbating van de inpoldering van de historische polders van Oostende, met name van de Sint-Catharinapolder van 1744-1749. De hoeve wordt omgeven door historische graslandpercelen.


ID: 87808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlasstraat 9 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven als drie aaneengesloten huizen met het ertegenover gelegen bijgebouw. Volgens het kadaster worden circa 1865 twee van de huizen tot een woning samengevoegd, de twee woningen worden dan circa 1893 één huis. Circa 1964 vervangt een nieuw woonhuis het oude dat nu dienst doet als landgebouw, de bijgebouwen worden uitgebreid en aangepast.


ID: 27727 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Mullemstraat 20, 20B (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve achterin gekasseid en met gras begroeid erf gelegen, uit midden 19de eeuw met ten noordoosten een poel; vierkante aanleg teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw met gewitte gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 201105 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Helle

Trop 11 (Pepingen)
19de-eeuws complex, bestaat uit een éénlaags bakstenen woonhuis en klein buitentoiletmet in het verlengde een lemen vakwerkschuur, achteraan een omhaagde moestuin en tegen de straat een bakstenen bakhuis.


ID: 30927 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boescheepseweg 39 (Poperinge)
Dieper in gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken, grosso modo U-vormig gegroepeerd rondom een deels gebetonneerd erf met vaalt en siertuin.