Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

29 resultaten


ID: 79044 | Bouwkundig element

Pomphuis van het kanaal Bossuit-Kortijk

Doorniksesteenweg 402 (Avelgem)
Voormalig pomphuis van het kanaal Kortrijk-Bossuit, thans in gebruik als taverne, centrum voor riviertoerisme en V.V.V.-ontmoetingscentrum. Kanaal, met de hand gegraven vanaf 1857. Waterweg, hoger gelegen dan Leie en Schelde, hoogteverschil overbrugd door elf sluizen, een souterrain en een pompstation, dat het nodige water voor het kanaal uit de Schelde pompte.


ID: 84725 | Bouwkundig element

Pompgemaal en leerlooierij Folchi

Schuitje (Berlare)
In 1862 werd een stoomwatermolen opgericht en onder leiding van ingenieur Theodoor Leysen slaagde het droogleggen van Berlare-Broek. In 1924 werd het machinehuis herbouwd en gewijzigd van bestemming tot een leertouwerij. Aansluitend werd er in 1925 er een nieuw en nu nog bestaand waterpomphuis tegenaan gebouwd. Pomphuis in rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder plat dak, met de achterzijde aanleunend tegen het overblijvend deel van de voormalige leerlooierij Folchi.


ID: 300512 | Landschappelijk geheel

Meetkerkse Moeren, poldergebied rond Houtave en overgang naar de zandstreek

Sint-Andries (Brugge), Varsenare (Jabbeke), Houtave, Meetkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de poldergronden ten noordwesten van Brugge met de kleinschalige dorpen Houtave en Meetkerke, doorsneden door de Blankenbergse vaart en centraal de droogmakerij van de Lage Moere. Voorbij het kanaal Brugge-Oostende ligt een overgangsgebied naar de zandstreek ten westen van Brugge met een aantal ontginningshoeves en kasteeldomeinen waarvan enkele historisch verbonden zijn met het polder- en moergebied.


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 200724 | Bouwkundig element

Waterpompstation

Buiten Boeverievest 1 (Brugge)
Het "oud waterhuis" is door middel van buizen verbonden met het pompstation aan de overzijde van de vestingsgracht. Verankerde bakstenen constructie onder zadeldak (leidakpannen).


ID: 54632 | Bouwkundig element

Pomphuis

Nieuwe Rijksweg (De Haan)
Pomphuis met bijhorend installaties, daterend uit het begin van de 20ste eeuw en een getuige van de waterwinning in het duinengebied in die periode. Roodbakstenen volume met een blauwhardstenen plint en verlevendigd met witte baksteen, onder een zadeldak met overstekende dakranden op sierlijk uitgewerkte, houten schoorstukken.


ID: 26497 | Bouwkundig element

Pomphuis en jachtpaviljoen

Philippe Van de Veldehof 13 (Gent)
Neogotische bijgebouwen van het in 1964 gesloopte kasteel Van de Velde, namelijk een romantisch kasteeltje, bedoeld als pomphuis, en een jachtpaviljoen in de tuin, beide daterend van 1882.


ID: 52007 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Waere

Brugse baan 143-145 (Gistel)
Kasteeldomein Ter Waere of "Château de la Waere" met park en restant van moestuin, kasteel, conciërgerie, koetshuis, nutsgebouwen.


ID: 305404 | Bouwkundig element

Pompstation waterwinning

Overijsesteenweg 81 (Hoeilaart)
Ontwerper van het hele watervoorzieningsproject was Raymond Foucart; het ontwerp dat dateert uit de jaren 1920 werd uitgevoerd in de jaren 1930.


ID: 201070 | Bouwkundig element

Waterzuiveringsstation

Zillebekevoetweg (Ieper)
Reeds in de 13de eeuw had de Stad Ieper een merkwaardig systeem voor haar watervoorziening. Ouderdomsgebreken en andere factoren veroorzaakten problemen en waterschaarste. In 1877 besloot het stadsbestuur het hele stelsel te laten moderniseren. Na de Eerste Wereldoorlog was de oorlogsschade aanzienlijk. Zowel te Dikkebus als te Zillebeke werden er volledig nieuwe installaties uitgevoerd. De waterzuiverings- en behandelingsinstallatie te Zillebeke dateert van circa 1925-26.