135 resultaten


ID: 87608 | Bouwkundig element

Kasteel d'Aertrycke

Zeeweg 38-42, 40A-B (Torhout)
Zeeweg nrs. 38, 40, 40A, 40B, 42. Zogenaamd "Kasteel d'Aertrycke" van ca. 1871, gelegen in het noorden van het huidige grondgebied van Torhout, voor 1976-1977 op grondgebied Aartrijke (Zedelgem). Voor de 19de eeuw betrof het een bosgebied aan de rand van kleine veldgebieden, op de zuidoostelijke helling van het 'plateau van Wijnendaele' en in de bovenloop van de Mouwbeek.


ID: 11860 | Bouwkundig element

Patriciërswoning Huis Metten Thoren met conciërgewoning

Begijnenstraat 28-30 (Turnhout)
Vrijstaand, op de rooilijn achteruitwijkend gebouw met aan de straat conciërgewoning, omringd door grote tuin, afgesloten met bakstenen muren en mooie smeed- en gietijzeren hekken.


ID: 132165 | Landschappelijk element

Geschoren prieel van gele kornoelje in oude moestuin

Kloosterstraat 40 (Voeren)
Het geschoren prieeltje van gele kornoelje maakt deel uit van een moestuinsite langs de Voer. Het loverprieel staat naast een houten kruis. Het prieeltje is een sierelement en getuigt van een oude beheersvorm uit het verleden.


ID: 47582 | Bouwkundig element

Kasteel de Borrekens

Lindendreef 1-5 (Vorselaar)
Waterburcht met bouwgeschiedenis opklimmend tot het einde van de 13de eeuw, met latere voorgebouwen en Franse tuin op het neerhof.


ID: 134397 | Landschappelijk element

Haag en prieel van gevlochten gele kornoelje

Molenstraat 17 (Wellen)
Voormalige moestuin met haag en prieel van gevlochten gele kornoelje.


ID: 134401 | Landschappelijk element

Barrier, prieel en hek van de hoeve Romsée

Nutstraat 16 (Wellen)
Voortuinhek, prieel en barrier van de boomgaard van de hoeve Romsée, uit de bouwperiode van het 1872 gedateerde woonhuis.


ID: 32995 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Sint Denijsplaats 12, 12A (Wervik)
Voormalige brouwerswoning naar verluidt circa 1925 wederopgebouwd naar ontwerp van A. Latte (Kortrijk). Zichtbepalend - zie ligging in straatbocht-, neoclassicistisch herenhuis met lage linker vleugel en rechts aansluitende tuinmuur met ingewerkt prieel. Grote achterliggende beboomde tuin, uitgevend in de Kleine Wervikstraat, alwaar jaarsteen 1905.


ID: 71435 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Overheulestraat 13 (Wevelgem)
Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vooruitspringende rechtertravee gemarkeerd door loggia. Latere aanbouw aan linker- en rechterzijde.


ID: 71291 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Vanackere

Vanackerestraat 16 (Wevelgem)
Huidig gemeentehuis, ook het kasteel genoemd, in 1894-96 gebouwd als woonhuis door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch. In 1954 worden kasteel en omliggend park aangekocht door de gemeente en ingericht als administratief centrum. In het park wordt de gemeentelijke openbare bibliotheek gebouwd.


ID: 40853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.