116 resultaten


ID: 303153 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Blekkom

Lindestraat 124 (Halen)
Herenboerenpark van 3.80 ha, bij een neoclassicistisch kasteel, van architect Jamaer uit 1859, ontstaan uit een oudere boerderij. Parkje in gemengde stijl met pittoresk karakter, aanplanting naar de wijze van Bühler: gemengde bomenrand en kleine groepjes van bomen per soort aan de rand van het grasveld. Ingangshekken en boogbrug over de waterpartij.


ID: 130710 | Landschappelijk element

Prieel van gele kornoelje

Mettekovenstraat 8 (Heers)
Vierkant tuinprieel gevormd door 14 oude exemplaren van gele kornoelje met bovenaan vlechtwerk. Op het moment van de inventarisatie konden we vaststellen dat recente snoeibeurten achterwege zijn gebleven. Dit prieel had de functie van belommerde rustplaats met uitkijk op de tuin.


ID: 134336 | Landschappelijk element

Tuin van de Sint-Martinuspastorie

Mettekovenstraat 8 (Heers)
Vierkant tuinprieel van gevlochten gele kornoelje, vermoedelijk daterend van rond 1911 toen de pastorie van 1859 werd gerestaureerd.


ID: 32071 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
De gesloten hoeve gaat op zijn minst terug tot de derde kwart van de 18de eeuw en is voorzien van een bakhuis. Rondom de tuin van de hoeve werd een haag van gele kornoelje aangeplant.


ID: 130705 | Landschappelijk element

Prieel van gele kornoelje met gekruiste haag

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Een loverprieel aangelegd met geschoren, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een boerderij, Nieuwe Steenweg 210. Door de jonge haagplanten kruiselings te vlechten wordt een stevige prieelconstructie gevormd met een ondoordringbare kruishaag.


ID: 134303 | Landschappelijk element

Tuin bij hoeve Knapen

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Gevlochten haag en paviljoen van gele kornoelje in de voormalige moestuin van een grote gesloten hoeve uit de 17de en 19de eeuw.


ID: 837 | Bouwkundig element

Hoeve Lindenhof met park

Lindenhofstraat 2 (Hoeselt)
Overblijvende, later aangepaste woonvleugel van een tot de 17de eeuw opklimmende gesloten hoeve, bij de gesloopte dorpskerk. Eenvoudig park met enkele fraaie bomen en een mooi reliëf, aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 131154 | Landschappelijk element

Geschoren taxusprieel met wegkapel

Den Daele 10 (Horebeke)
Een wintergroene taxushaag met op de hoek een hoog uitgewerkt taxusprieel sluit het erf van een hoeve af. In het prieel is een wegkapelletje ondergebracht.


ID: 30508 | Bouwkundig element

Bejaardentehuis Het Nazareth

Bukkersstraat 38, Rijselstraat 133, 133A-B (Ieper)
Bejaardentehuis, het Nazareth genaamd naar het voormalige godshuis gesticht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in 1336 door kapelaan Jan Pascaris voor de opvang van ouderlingen, en herbouwd in 1717 in Lodewijk XIV-stijl zie vooroorlogs uitzicht.


ID: 51338 | Bouwkundig element

Art-decovilla

Dweersstraat 32 (Izegem)
Sobere art-decovilla van 1928, naar ontwerp van P. Gits (?), in opdracht van schoenfabrikant A. Clement. Gelegen midden in een beboomde tuin, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje; ten westen, houten prieeltje op achthoekige plattegrond.