Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

71 resultaten


ID: 132165 | Landschappelijk element

Geschoren prieel van gele kornoelje in oude moestuin

Kloosterstraat 40 (Voeren)
Het geschoren prieeltje van gele kornoelje maakt deel uit van een moestuinsite langs de Voer. Het loverprieel staat naast een houten kruis. Het prieeltje is een sierelement en getuigt van een oude beheersvorm uit het verleden.


ID: 134397 | Landschappelijk element

Haag en prieel van gevlochten gele kornoelje

Molenstraat 17 (Wellen)
Voormalige moestuin met haag en prieel van gevlochten gele kornoelje.


ID: 134401 | Landschappelijk element

Barrier, prieel en hek van de hoeve Romsée

Nutstraat 16 (Wellen)
Voortuinhek, prieel en barrier van de boomgaard van de hoeve Romsée, uit de bouwperiode van het 1872 gedateerde woonhuis.


ID: 40853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


ID: 209813 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baesveld

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.


ID: 134164 | Landschappelijk element

Domein Hofstade

Tervuursesteenweg (Zemst)
Domein voor recreatie en sportbeoefening, dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, na een kort 'populistisch' pretparkintermezzo, het licht zag, werd ontworpen door modernistisch georiënteerde architecten en stedenbouwkundigen, maar in de aanleg en de stoffering van het landschap zijn nog andere stijlinvloeden merkbaar, bijvoorbeeld 'Nouveau Jardin pittoresque'.


ID: 9798 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorie is een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen en is gelegen in een deels ommuurde tuin met loverprieel en oud bomenbestand. Anno 1731 werd de huidige pastorie opgetrokken. Ze werd in de 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd.


ID: 303020 | Landschappelijk element

Beukenprieel in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen; waaronder een beukenprieel met nog restanten van de metalen steunconstructie. De beuken zijn ten gevolge van achterstallig onderhoud hoog opgeschoten.


ID: 302575 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa, naar ontwerp van architect Louis Van Arenbergh, aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


ID: 130252 | Landschappelijk element

Lindeprieel

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
In de tuin ten noordwesten van de woning staat op het erf een lindeprieel. De tuin is op klassieke wijze opgedeeld met een centraal gaanpad dat begint bij de deur en loopt onder het prieel door. Door de bewoners wordt dit prieel het zomerhuis genoemd, de plaats waar men in de zomer onder het loof van de lindes lommerrijk kon verpozen.