Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27 resultaten


ID: 34442 | Bouwkundig element

Watergesticht voor Dames

Weegse 2 (Evergem)
Psychiatrische centra Sleidinge, gesticht in 1888 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Oudste behouden gedeelte uit eind 19de eeuw met bakstenen straatgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in neoromaanse stijl, vernieuwde kapel op bovenverdieping.


ID: 52351 | Bouwkundig element

Infirmerie van de Rijkskolonie voor Gezinsverpleging

Pas 200 (Geel)
Sinds 1972 Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis, voordien Infirmerie van de Rijkskolonie voor Gezinsverpleging.


ID: 19141 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 18316 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain

Jozef Guislainstraat 43-45, 43A-D (Gent)
Het complex vormde voorheen het Guislaingesticht, daarvoor Krankzinnigengesticht voor mannen. Volgens richtlijnen van professor dr. Guislain werd het complex naar een ontwerp van 1852 van architect Adolphe Pauli aangevat in een eclectische stijl. Het complex omvat ook bijgebouwen, zoals werkplaatsen en stallen, gebouwd in 1866, volgens een ontwerp van 1863. In 1928 volgde een restauratie van de hoofdvleugels en werden een nieuwe kapel, watertoren en woonhuizen van de geneesheer en de aalmoezenier gebouwd naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.


ID: 18715 | Bouwkundig element

Sint-Juliaaninstituut

Stropkaai 38 (Gent)
Gesticht voor zwakzinnige kinderen opgericht in 1901 door de broeders van Liefde. Bakstenen complex gebouw met eclectische inslag van twee bouwlagen met H-vormige plattegrond, kleine ommuurde voortuin in twee gedeeld door een poortgebouw van één verdieping, ruime rechthoekige tuin aan de achterzijde aan drie zijden door vleugels afgesloten.


ID: 18721 | Bouwkundig element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 75184 | Bouwkundig element

Psychiatrische kliniek Sint-Alexius

Grimbergsesteenweg 40 (Grimbergen)
Kliniek naar ontwerp van architect Jules Coomans, opgetrokken tussen 1906 en 1909 in een eclectische stijl met reminiscenties aan de traditionele stijl.


ID: 134045 | Landschappelijk element

Domein van de psychiatrische kliniek Sint-Alexius

Grimbergsesteenweg 40 (Grimbergen)
Domein van psychiatrische kliniek, gebouwd in 1906 naar een traditionalistisch ontwerp van Jules Coomans, één van de laatste instellingen naar het model van een gesloten blok met binnenpleinen; binnentuinen met afgezwakte geometrie; kliniek met buitenpark in landschappelijke stijl, grotendeels vernield na 1978.


ID: 30420 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Heilig Hart en directeurswoning

Poperingseweg 14-16 (Ieper)
In 1901 opgetrokken naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Na de Eerste Wereldoorlog herbouwd naar ontwerp van dezelfde architect. Wederopbouwarchitectuur naar neogotisch patroon.


ID: 18026 | Bouwkundig element

Medisch Pedagogisch Instituut De Hagewinde

Torenstraat 17 (Lokeren)
Indrukwekkende gebouwengroep met vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken. Interessante bakstenen voorgevel op vernieuwde arduinen plint, haaks op de straat, in totaal twintig traveeën tellend, van 1828-1837.