Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

62 resultaten


ID: 29998 | Bouwkundig element

Refuge van de Sint-Pietersabdij te Gent

Zilverstraat 41 (Brugge)
Breedhuis uit de 16de eeuw op L-vormige plattegrond, links geflankeerd door voormalig brandstraatje, met in oksel 19de-eeuws trappenhuis en aan tuinzijde links, nieuwbouw uit jaren 1960.


ID: 41705 | Bouwkundig element

Refugium van de Teutoonse Orde

Hasseltsestraat 14, 14A (Diest)
Voormalig refugium van de Commanderij der Ridders der Teutoonse Orde van Bekkevoort. Heropgebouwd circa 1740, nieuwe kapel en aanhorigheden.


ID: 41704 | Bouwkundig element

Refugiehuis In de Witte Engel

Hasseltsestraat 5 (Diest)
Voormalig refugium van de abdij van Corsendonck. Gotisch dwarshuis met drie verdiepingen en trapgevel.


ID: 41779 | Bouwkundig element

Refugiehuis van de abdij van Rothem

Michel Theysstraat 30 (Diest)
Daterend uit einde 16de eeuw. Bakstenen onderbouw met overstekende lemen verdieping op houten korbelen. Zadeldak met zijtrapgevels.


ID: 41761 | Bouwkundig element

Woning het Spijker

Refugiestraat 25 (Diest)
Gebouw in traditionele stijl van de 16de eeuw, opgetrokken aan de splitsing van de Demer. Veelzijdige hoektoren, afgedekt met een leien spits voorzien van een dakkapel.


ID: 41760 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Averbode

Refugiestraat 6-8 (Diest)
De abdij zou een refugium in deze stad bezeten hebben sinds begin 15de eeuw. In de eerste jaren van de 16de eeuw liet abt Van der Schaeft er belangrijke werken uitvoeren.


ID: 134477 | Landschappelijk element

Tuin van het refugiehuis van de abdij van Averbode

Refugiestraat 6-8 (Diest)
Refugiehuis uit de 16de eeuw van de Norbertijnenabdij van Averbode met kapel, omgeven door kleine stadstuin van 20 are bij, weinig sporen van oude tuinaanleg, maar een mooie recente rozentuin.


ID: 41775 | Bouwkundig element

Refugium der oratorianen van Scherpenheuvel

Sint-Jansveld 18, 18A (Diest)
Fraai complex gebouw uit de eerste helft van de 17de eeuw. Heden ietwat verhoogd vierzijdig hoofdgebouw afgedekt met een tentdak.


ID: 127446 | Bouwkundig element

Patershol

Ballenstraat, Corduwaniersstraat, Drongenhof, Geldmunt, Haringsteeg, Hertogstraat, Kaatsspelplein, Kalversteeg, Karmelietenstraat, Kleine Vismarkt, Kraanlei, Lange Steenstraat, Oudburg, Plotersgracht, Rodekoningstraat, Sint-Veerleplein, Sluizeken, Sluizekenkaai, Sluizekenstraat, Trommelstraat, Vrouwebroersstraat, Zeugsteeg, Zuivelbrugstraat, Zwaanstraat (Gent)
Het Patershol is een klein maar dichtbebouwd stadsgebied in de schaduw van het Gravensteen. De wijk wordt gekenmerkt door enkele grote, religieuze ensembles, luxueuze herenhuizen en voornamelijk veel middeleeuwse stadswoningen.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.