Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

62 resultaten


ID: 10584 | Bouwkundig element

Refugie Sint-Merten tot Loven

Mosdijk 12 (Lier)
Volgens J. Meerbergen in 1529 refugium van de priorij van de reguliere kanunniken van Onze-Lieve-Vrouw ten troon van Grobbendonk. In 1798 door de Fransen aangeslagen en verkocht.


ID: 10587 | Bouwkundig element

Refugiehuis Sint-Bernardus

Mosdijk 17-18 (Lier)
Eertijds behorend tot de vrij uitgestrekte Abtsherberg van Sint-Bernards. Het refugium was eigendom van de cisterciënserabdij van Hemiksem.


ID: 3827 | Bouwkundig element

Refugie van de abdij van Rozendaal

Bleekstraat 22 (Mechelen)
Heden rest enkel nog een leegstaand en verwaarloosd traditioneel pand, haaks ingeplant ten opzichte van de de rooilijn. Binnenplaats van de straat afgesloten door muur.


ID: 300120 | Bouwkundig element

Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de  kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist

Frederik de Merodestraat, Goswin de Stassartstraat, Kanunnik De Deckerstraat, Klapgat, Oude Beggaardenstraat, Schoutetstraat, Sint-Janskerkhof, Sint-Janstraat, Wollemarkt (Mechelen)
Het geheel van de Goswin de Stassartstraat en de aanpalende straten legt sterk getuigenis af van een belangrijk deel van de geschiedenis van Mechelen: uitvalsweg naar Antwerpen, aanleg van een grachtensysteem, woonkwartier van de leden van de Grote Raad, ontwikkeling van het bisdom.


ID: 3625 | Bouwkundig element

Infirmerie Groot Begijnhof

Guido Gezellelaan 47-49 (Mechelen)
Voormalige Infirmerie, ingeplant op het terrein, tussen de Krankenstraat, Nonnenstraat en Guido Gezellelaan, heden deels afgebroken en verbouwd.


ID: 59213 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Tongerlo

Kanunnik De Deckerstraat 19, Schoutetstraat 7 (Mechelen)
Mooi bewaard ensemble ingeplant op de hoek Schoutetstraat-Kanunnik De Deckerstraat. Van 1483 tot 1797 refugium van de norbertijnen van de abdij van Tongerlo.


ID: 59173 | Bouwkundig element

Refugium van Grimbergen

Onze-Lieve-Vrouwestraat 52 (Mechelen)
U-vormig complex met drie vleugels en rechthoekig geplaveide binnenplaats aan de straatzijde afgesloten door een poortgebouw.


ID: 59191 | Bouwkundig element

Refugium van de cisterziënzerabdij van Villers

Persoonshoek 7-13 (Mechelen)
Huidig complex omvat de U-vormige inplanting van de oorspronkelijke gebouwen met 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen rondom een binnenplaats.


ID: 59211 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Sint-Truiden

Schoutetstraat 3-5 (Mechelen)
Drie vleugels van twee bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken, traditionele stijl uit de 16de eeuw gegroepeerd rondom een binnenplaats.


ID: 16599 | Bouwkundig element

Duynenhuys

Oostendestraat 13-15 (Nieuwpoort)
Voormalig refugium van de Ten Duinenabdij van Koksijde, en verblijfplaats van Albrecht en Isabella tijdens het beleg van Oostende van 1601-1604. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl met regionale inslag naar een ontwerp door de architect Emile Remacle uit 1922-1923, met een vrije reconstructie van de gevel geïnspireerd op de opmetingsplannen door de Mission Dhuicque uit 1916.