Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 45068 | Bouwkundig element

Rustoord van het O.C.M.W. De Strandjutter

Frans Masereellaan 9 (Blankenberge)
van 1974 naar ontwerp van architect R. De Langhe, uitbreiding met nieuwe vleugel in 1996 naar ontwerp van architect D. Van Beselaere. Oorspronkelijk hoofdvolume van vier bouwlagen onder plat dak. Markerende witte faiencebetegeling.


ID: 73793 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters van Maria

Kasteelstraat 45 (Brakel)
Groot klooster- en schoolcomplex in neogotische en art-decostijl. School als spinhuis voor arme meisjes opgericht in 1825. Huidig uitzicht van klooster- en schoolgebouwen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, resulterend van veelvuldige 19de- en 20ste-eeuwse bouwcampagnes. Noordzuid-georiënteerde kapel van 1930 van architect De Bouver. Aangrenzende kloostertuin met Lourdesgrot uit 1904 en Calvarie. Aan straat, nieuw klooster opgetrokken circa 1931 op plaats van voormalig pensionaat. Volledig door kloostergebouwen ingesloten kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 43748 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouw

Teirlinckstraat 22 (Brakel)
Bakstenen gebouwencomplex tegenover het koor van de Sint-Ursmaruskerk. Bouw in 1892 van klooster aan de straat en ernaast achterin gelegen schoolgebouw van 1893. Klooster reeds in 1895 uitgebreid met godshuis. Neogotische kloosterkapel van circa 1914 en aansluitend schoolgebouw van 1921.


ID: 12839 | Bouwkundig element

Rustoord Salve

Rustoordlei 77 (Brasschaat)
Rustoord Salve, centraal gelegen in en zijn naam verlenend aan de wijk Rustoord, werd in 1910 gebouwd naar een ontwerp van Floris Verbraeken en uitgevoerd door aannemer Fréderic Masson.


ID: 70846 | Bouwkundig element

Gasthuis van het Heilig Kruis

Kloosterstraat 13 (Bree)
Thans Ontmoetingscentrum van de Stad. Gebouwd in 1890 door de Dochters van het Heilig Kruis. Het bestaat uit twee delen: het breedhuis aan de Kloosterstraat, en een alleenstaand gebouw met kapel achter dit gedeelte, aan de huidige Vaesstraat.


ID: 301976 | Bouwkundig element

Minnewater en omgeving

Arsenaalstraat, Begijnhof, Katelijnevest, Minnewater, Noordstraat, Professor Dr. J. Sebrechtsstraat, Wijngaardstraat (Brugge)
Het Minnewater met omgeving bevindt zich in het zuiden van Brugge, tussen het begijnhof en de Begijne- en Katelijnevest in. Dit stadsdeel omvat onder meer het Minnewater met aansluitende beplantingen, het Minnewaterpark, het begijnhof en de voormalige Minnewaterkliniek.


ID: 76936 | Bouwkundig element

Dokterswoning en kliniek 't Capoentje

Baron Ruzettelaan 343 (Brugge)
Privé-woning en kliniek gebouwd in 1934 in opdracht van de gebroeders Capoen. Na faillissement en verkoop komt hier de "residentie Sint-Trudoledeke". Ontworpen door architect Desiré Maene (Brugge)


ID: 72004 | Bouwkundig element

Kasteel De Patente

Blankenbergse Steenweg 120 (Brugge)
In 1997 wordt het kasteel ingericht als seniorenresidentie "Belamy" met 25 flats. Restauratie van het kasteel en aanbouwen van een nieuwe vleugel ontworpen door architect Jos Strubbe (Brugge). Voor- en achtergevels: bakstenen gevels van vijf traveeën, rechthoekige vensters met ramen voorzien van een grote roedeverdeling. De benedenvensters zijn beluikt. De centrale monumentale dakkapel met trapgevel en zoldervenster gevat in een samengestelde boognis, dateert van 1890.


ID: 81896 | Bouwkundig element

Herenhuis

Garenmarkt 17 (Brugge)
Voormalig herenhuis van dertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 18de eeuw; oorspronkelijk slechts twee bouwlagen met bekronend fronton onder mansardedak met vier dakvensters, verhoogd in 1862.