Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 60422 | Bouwkundig element

Rustoord Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Wijngaardstraat 41 (Kortrijk)
In de 18de eeuw locatie van het beluik "Ter Ringen" met een kapel gesticht in 1778 gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste. Onderkelderd enkelhuis van veertien traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 43845 | Bouwkundig element

Landhuis Klein Kasteel

Nokerepontweg 5 (Kruisem)
Oude gebouwen op U-vormige plattegrond met tot parking herschapen binnenplein, voorheen afgesloten door een haag en ijzeren hek aan gewitte pijlers. Centrale vleugel van het landhuis, oorspronkelijk vijf, heden zeven traveeën en twee in plaats van één bouwlaag onder schilddak, met kern uit eerste helft 18de eeuw, uitgebreid in 1866.


ID: 44113 | Bouwkundig element

Sint-Paulus Rustoord

Zonnebekestraat 71 (Langemark-Poelkapelle)
Ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels van 1922. Complex bestaande uit centraal gedeelte geflankeerd door lagere L-vormige dienstvleugels, U-vormig gegroepeerd rondom omhaagde voortuin.


ID: 47672 | Bouwkundig element

Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


ID: 91547 | Bouwkundig element

Rusthuis Sint-Vincentius

Izegemsestraat 14 (Lendelede)
Gebouwd rond het midden van de 20ste eeuw ter vervanging van het rusthuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. In 1827-1828 wordt onder impuls van pastoor De Beir en burgemeester Wallays een rusthuis of "Huis van Barmhartigheid" gebouwd, geopend in 1829. Rond het begin van de 20ste eeuw bestaat het gebouw aan de straatzijde uit een bakstenen volume van twee bouwlagen en tien traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen, het voortuintje afgesloten van de straat door laag tuinmuurtje met ijzeren hek, centrale toegang onder een gaanderijtje. De vleugel langsheen de Pastoor De Beirstraat bestaat eertijds uit één bouwlaag.


ID: 302519 | Bouwkundig element

Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Biezenstraat, Hertstraat, Kapucijnenvoer, Pelgrimstraat, Sint-Hubertusstraat, Sint-Jacobsplein, Wagenweg (Leuven)
De aanleg van het Sint-Jacobsplein, genoemd naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskerk, werd in 1824-1827 gerealiseerd door aannemer Ferdinandus Duchesne, die bij openbare aanbesteding was aangewezen.


ID: 72382 | Bouwkundig element

Klooster en kerk der redemptoristen

Brabançonnestraat 97, 95A (Leuven)
Het klooster van de paters redemptoristen, gelegen in een grote tuin en begrensd door de Brabançonnestraat, de Dekenstraat en de achtermuur van de Centrale Gevangenis, werd vanaf 1924 onder leiding van de Leuvense architect Frans Vandendael opgetrokken.


ID: 42255 | Bouwkundig element

Herenhuis

Charles Deberiotstraat 1-3 (Leuven)
Deze voormalige patriciërswoning maakt deel uit van een groot klooster- en schoolcomplex, het Sancta Maria Instituut, en vormt een sterk beeldbepalend geheel.


ID: 72509 | Bouwkundig element

Opvanghuis Hospice pour Orphelins et Vieillards

Frederik Lintsstraat 37 (Leuven)
Gedeelte van het voormalig "Hospice pour Orphelins et Vieillards", in 1901-1902 opgetrokken naar ontwerp van A. Stevens en opgevat als een langgerekte vleugel van één bouwlaag onder een kunstleien zadeldak.


ID: 73663 | Bouwkundig element

Vzw Sint-Vincentius, rustoord Sint-Carolus

Sint-Jacobsplein 6 (Leuven)
Monumentaal complex - elf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pseudo-mansardedak - dat ontstond in drie fases.