Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

149 resultaten


ID: 88703 | Bouwkundig element

Café voor beerschippers

Koolputten (Waasmunster)
Haaks tegen de Durmedijk ingeplant breedhuis met zuidelijk georiënteerde voorgevel; voorheen gelegen aan een beerkade en bij een beerput. Pittoreske eenlaagse woning van het type boerenhuis teruggaand op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaand huis met jongere aanpassingen.


ID: 32805 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Busbekestraat 5 (Wervik)
Hoeve met losse bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, grosso modo L-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met esdoorn en kleine vaalt, gelegen in straatbocht.


ID: 32809 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Calvariestraat 2 (Wervik)
19de-eeuwse hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met overstekende randen op houten modillons, L-vormig opgesteld rondom een licht verhard erf met bakstenen stoepen en treurwilg; ten oosten, toegangshek tussen bakstenen pijlers. Ten noorden, resten van boomgaard. Ten zuiden, deels bewaarde omwalling. Bomenrijen ten westen en ten oosten.


ID: 32959 | Bouwkundig element

Hofstede de Ghelubroek

Geluwebroekstraat 8 (Wervik)
Hofstede de Ghelubroek, wederopbouwhoeve uit 1921.


ID: 32946 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Elst

Geluwesesteenweg 189 (Wervik)
Historische hoeve teruggaand op de heerlijkheid Ter Elst. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder kort overstekende zadeldaken, rondom een erf. Ten noorden van het erf, toegangspoort. Korfboogpoort onder bakstenen druiplijstje met centraal Marianisje.


ID: 32905 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeven

Oude Beselarestraat 259, 262, 309 (Wervik)
Drie soortgelijke wederopbouwhoeven naar ontwerp van architect F. Delrue (Moorsele) van 1920. Benadrukte huisdeurtravee met risaliet uitlopend op dakvenster onder afgewolfd zadeldak met open spant. Voorts teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 201071 | Bouwkundig element

Station van Wervik met sanitair huis

Stationsstraat (Wervik)
Klein station van circa 1924 van het wederopbouwtype in baksteen met natuurstenen gevelelementen (hoekblokken, tussendorpels van de getoogde, vensters; kettingen; geprofileerde afboording plint; afboording spiegels plaatsnaam). Sanitair huisje van twee traveeën onder zadeldak.


ID: 32941 | Bouwkundig element

Hoeve De Speghel

Vosstraat 2 (Wervik)
Na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwde historische hoeve waarvan de bouwtrant aansluit bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en T. Ronse in hun boek "Fermestypes et constructions rurales en West-Flandre" (Brugge, 1918); voornamelijk markant is de duiventoren met hondenhok, middenin het erf. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 71282 | Bouwkundig element

Station Wevelgem en goederenloods

Stationsstraat 1-5 (Wevelgem)
Station bestaande uit hoofdgebouw, sanitair huisje, goederenloods en betonnen afsluiting. Zogenaamd staatsstationsgebouw van het type 3 van 1912 (standaardstation uit de periode 1900-1914 op basis van het type uit 1885-1900), opgebouwd op de plaats van een ouder station door een privé-maatschappij langs een spoorlijn die in 1853 door de "Société Anonyme des Chemins de Fer de la Flandre Occidentale" werd aangelegd. Goederenloods van 1924 van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.