Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

44 resultaten


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 76100 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Assenede

Markt 4 (Assenede)
Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Voorbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met attiek onder leien schilddak met sierlijke houten vierkant klokkentoren met koperen klokdakje en windwijzer.


ID: 79297 | Bouwkundig element

Wetshuis

Doorniksesteenweg 328 (Avelgem)
Vermoedelijk voormalig 18de-eeuws wetshuis. Volume aangegeven in het 'Lantbouck der prochie van Outrijve casselrye van Oudenaerde' van 1784. Naast wetshuis deed het vermoedelijk tevens dienst als afspanning. Mogelijk werd de woning later verhoogd, zie onder meer de verschillende vormgeving van de muuropeningen.


ID: 52212 | Bouwkundig element

Pannenhuis

Schoor-Dorp 32 (Balen)
Voormalige zetel van de Laatbank van Scheps, in 1266-1267 door de abdij van Munsterbilzen overgedragen aan de abdij van Averbode.


ID: 89261 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Oedelem of schepenhuys

Markt 1 (Beernem)
Vrijstaand gebouw van zes traveeën, drie rechter traveeën met verhoogde begane grond, drie linkertraveeën met twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. De monumentale gevel van de raadzaal wordt bekroond door een centraal dakvenster voorzien van volute topgevel met decoratieve cartouches waarvan een met opschrift ANNO/1752. Kelder opgebouwd uit twee eenvoudige parallelle tongewelven.


ID: 200480 | Bouwkundig element

Schepenbank en schandpaal

Mudaeusstraat (Brecht)
De hardstenen restanten van de schepenbank zijn versierd met wortelmotieven. Van de kaak bleven enkel fragmenten van het voetstuk bewaard.


ID: 29238 | Bouwkundig element

Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Huidig gebouwencomplex, is fasegewijs tot stand gekomen op de plaats van het vroeger Ghyselhuus waar de schepenen vergaderden. De oudste vleugel, aangevat in 1376 onder graaf Lodewijk van Male, kan beschouwd wordt als het eerste monumentale, middeleeuwse stadhuis van onze gewesten en de eerste toepassing van Brugse travee. Daarnaast omvat het complex: een eerste uitbreiding van circa 1410, de Nieuwe Schepenkamer van 1523 maar na brand van 1946 herbouwd door architect J. Viérin, derde uitbreiding oorspronkelijk met kapel, keuken en wezenkamer gebouwd in 1544-1545 door meester-metselaar C. Sixdeniers, de Nieuwe Vierschaar van 1603-1604, de Thesaurie gedateerd met jaarankers 1614, een traptoren naar ontwerp van L. Delacenserie van 1903-1904 en het Kabinet van de Burgemeester van architect L. Dugardyn van 1972.


ID: 79770 | Bouwkundig element

Herberg De Valckenaere

Lisseweegs Vaartje 1 (Brugge)
Beeldbepalend hoekhuis aan de Stationsstraat. Zogenaamd "De Valckenaere" gelegen in de dorpskom aan de Heulebrug. De oudste vermelding dateert van 1555, onder meer als "dherberghe ghenaemt de Valckenaere", maar is waarschijnlijk ouder. Volgens de gevelsteen "HIER WOONDE ANNA / DE VALCKENAERE / HUISVROUW VAN / HANS MEMLING".


ID: 77460 | Bouwkundig element

Schepenhuis

Pelderijnstraat 10-12 (Brugge)
Voormalig stadhuis of "Hooghe huus" van de heerlijkheid Male, teruggaand tot het midden van de 16de eeuw, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 04/07/96. Beeldbepalend hoekpand in het centrum van Male, ten zuidwesten gelegen van de abdij en nu fungerend als poortgebouw.


ID: 78719 | Bouwkundig element

Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Gotisch stadhuis, opgetrokken in 1464-1467 op de plaats en deels op de funderingen van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Vrijstaand gebouw ten oosten van de Markt met een gekasseide tuin aan noord- en oostzijde toegankelijk via ijzeren hek tussen vierkante natuurstenen pijlers en muurtjes. Volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uitgevoerd in diverse Brabantse kalksteensoorten, en met zij- en achtergevels in baksteen; zuidzijgevel deels in Doornikse steen, vermoedelijk van de oudere 13de-eeuwse halle.