155 resultaten


ID: 300304 | Landschappelijk element

Drie schermlinden bij herberg

Veldstraat 31 (Aalter)
De drie schermlinden zijn aangeplant ten zuiden van de gevel van de voormalige herberg "De Drie Linden". Het schuin ingeplant gebouw van zeven traveeën is tot de 18de eeuw opklimmend. Mogelijk dateren de leilinden eveneens uit de 18de eeuw.


ID: 130357 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden bij Lindenhove

Bellestraat 57 (Affligem)
Twee lindes beschermen de hoeve aan de westzijde tevens straatzijde tegen weer en wind. De bomen staan derwijze georiënteerd bij de westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren en ze de gebouwen met hun loverdak voorzien van schaduw en koelte. Ook beschermen ze het dak en de dakbedekking tegen stormwind en -regen uit het zuidwesten.


ID: 132506 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als schermboom bij verdwenen hoeve

Bosstraat 57 (Affligem)
De knothaagbeuk is geplant bij de zuidwestgevel van een inmiddels verdwenen hoevetje. Vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) is hier bewoning weergegeven op dit woonkavel. In recente tijden werd het hoevetje vervangen door een nieuwe woning. De schermboom bleef als getuige van een vervlogen verleden.


ID: 76272 | Bouwkundig element

Café en zilverlinde

Menneken 4 (Assenede)
Achterin, aan de splitsing van de toegangsweg tot het vroegere station en het oude molenpad ingeplant gebouw, verscholen achter een imposante zilverlinde. Oorspronkelijk café, gebouwd in 1898 door brouwer Ed. Aldeweireldt op de plaats van de oude herberg " 't Schuttershof" bij het station.


ID: 305855 | Landschappelijk element

Gekandelaarde grensboom bij café De Linde

Stoepestraat zonder nummer (Assenede)
Bij de grens tussen Evergem en Assenede staat een oude gekandelaarde linde. Naast de functie als grensboom was de boom waarschijnlijk ook nuttig als scherm, om het café en zijn bezoekers te beschermen tegen weer en wind.


ID: 132522 | Landschappelijk element

Leilindes als schermbeplanting bij hoeve

Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Tegen de zuidgevel van het boerenhuis staan vijf leilinden met gekalkte stam. De leibomen functioneren er als schermbeplanting, vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind.


ID: 300886 | Landschappelijk element

Paardenkastanje als schermboom

Waterhoek 31 (Avelgem)
Een mooie evenwichtig ontwikkelde paardenkastanje is beeldbepalend bij de burgerwoning. Omdat de boom op het zuidwesten van de woning is geplant, is het bijna zeker dat hij als schermboom is aangeplant.


ID: 52231 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Heivoort 50 (Balen)
Zogenaamd Lindehoeve, met linderij en omhaagde voortuin aan straatzijde en vrijstaande schuur ten westen; huidig uitzicht van circa 1900.


ID: 52232 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kerkhofstraat 1 (Balen)
Vrijstaande langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 51965 | Bouwkundig element

Arbeidershuis

Molenveld 68 (Balen)
Vrijstaande arbeiderswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.