Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 130061 | Landschappelijk element

Opgaande schermlinde

Bergstraat (Zwalm)
Op oude kadasterkaarten zijn er op dit perceel gebouwen in getekend. Deze gebouwen zijn sinds lange tijd verdwenen. Enkel de lindeboom die bij de gebouwen was geplant als schermboom is hier als een getuige blijven staan.


ID: 130141 | Landschappelijk element

Twee schaduwbomen van lindenhakhout bij Vanderlindensmolen

Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 130207 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Op de zuidwestkant van de hoeve, parallel met de Bruggenhoek, is er op het erf een gekandelaarde lindenrij aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker zijn ingeplant en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130271 | Landschappelijk element

Hoge knotwilg als schermboom

Bruggenhoek 28 (Zwalm)
Op de zuidwestkant bij de kopse blinde muur van een schuur en aan de overkant van de aanpalende losweg staat een hoog geknotte wilg. De inplanting ten opzichte van de schuur doet vermoeden dat deze boom als schermboom is aangeplant. Tevens is het mogelijks een kraakwilg (voor een juiste determinatie waren we er niet in het juiste seizoen) waarvan de twijgen benut werden voor het maken of voor herstellen van manden.


ID: 130187 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij Frans Couterhoeve

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf van de Frans Couterhoeve staat een zéér mooi ontwikkelde lindeboom. Hij is opgaand en solitair ingeplant waardoor hij de natuurlijke habitus van linde benaderd. De lindeboom staat hier niet alleen op het erf mooi te wezen, linden zijn tevens een uitstekende voedselbron voor bijen en de bloesems kunnen we ook gebruiken voor het maken van thee.


ID: 130093 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Gaverbosdreef 50 (Zwalm)
Bij de inkom van het erf en aan de zuidkant van de hoeve staat een opgaande lindeboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande boom ook als schermbeplanting functioneert. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130330 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Heuvelgem 20 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de woning Heuvelgem 20 staat er een schermbeplanting met twee opgaande lindebomen. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130326 | Landschappelijk element

Geknotte welkomstlinde

Heuvelgem 50 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan de rechterkant geflankeerd door een geknotte welkomstboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom ook als schermbeplanting functioneert. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130246 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Huttegemstraat 27 (Zwalm)
Aan de straatzijde, op de zuidwestkant van de woning, is er een gekandelaarde lindeboom aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen die onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130128 | Landschappelijk element

Twee welkomst- en schermlindes

Kuiperstraat 8 (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn twee Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 250 cm.