Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 308520 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde zomerlinden bij Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Zes gekandelaarde zomerlinden als schermbeplanting bij Sint-Christoffelhoeve


ID: 308778 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde linden voor de Sint-Donaashoeve

Fort Sint-Donaas 1 (Damme)
Vier gekandelaarde linden voor de Sint-Donaashoeve.


ID: 308523 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden

Kerkstraat 46 (Damme)
Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting voor Hoeve De Sutter.


ID: 78712 | Bouwkundig element

Hoeve met drie linden

Kerkstraat 48 (Damme)
Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, onder meer schuur. In het begin van de 20ste eeuw woonhuis langs de straat in gebruik als kosterhuis en broodzaak, behorend bij de ertegenover gelegen (thans verdwenen) bakkerij. Hoeve oorspronkelijk in L-vormige opstelling met later bijgebouwde losstaande bestanddelen op deels verhard erf. IJzeren hek (nieuw) tussen bakstenen pijlers als toegang tot het erf, van de straat afgesloten door hoge bakstenen muur die de verscheidene bouwvolumes met elkaar verbindt. Gekasseide erftoegang.


ID: 78989 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Spermalie

Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Historische omwalde hoeve Spermalie, opgericht circa 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Beboomde dreef. De hoeve omvat woonhuis, paarden-, ossen-, koe-, schaap- en varkensstal, losstaande schuren, wagenhuis, rosmolen en duiventil. Behalve een boomgaard is er een moestuin aan de westzijde van het erf, met waterput en vijver die in verbinding staat met de wal. Eénlagig, witgekalkt verankerd bakstenen volume met gepekte plint van zes traveeën met opkamertravee aan oostzijde onder overkragend zadeldak.


ID: 131000 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij hoeve

Bosstraat 1 (De Pinte)
Bij de hoeve worden de stallen van schaduw voorzien door een mooi ontwikkelde opgaande linde. Deze schermboom, een opgaande Hollandse linde, domineert het erf.


ID: 132782 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde bij bakhuis

Mieregoed 4B (De Pinte)
Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.


ID: 132783 | Landschappelijk element

Linde als schermboom bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed 4B (De Pinte)
Deze opgaande linde staat verweesd op het erf van hoeve 't Mieregoed. Volgens de bewoners stond de boom bij een in middels verdwenen mestvaalt en was hij er dienstig als schermbeplanting. De schermboom voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.


ID: 300908 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Bovenstraat (Deinze)
Op de zuidkant van een gewezen herberg staat als schermboom een gekandelaarde linde. De boom zorgde voor schaduw bij het drinken van een pint in het café en onder de boom. De boom staat hier ook op de splitsing van wegen, op deze wijze voorkwam men ook het afsnijden van de bocht.


ID: 131577 | Landschappelijk element

Twee leilinden bij wegkruis

Kerrebroek (Deinze)
Bij de scherpe hoek van een kruispunt op Kerrebroek kan men in de schaduw vertoeven van twee leilinden die er het kruisbeeld flankeren. De twee zomerlinden werden naar elkaar toe geleid.