Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 131606 | Landschappelijk element

Schermlinde bij gewezen mestvaalt

Sint-Hubertstraat 196 (Deinze)
De gekandelaarde linde met stamomtrek van 371 cm (gemeten in 2010) stond volgens de bewoners van de hoeve bij een inmiddels verdwenen mestvaalt. De linde was er geplant als schermboom en voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.


ID: 35653 | Bouwkundig element

Herberg met lindebomen

Dendermondesteenweg 377 (Destelbergen)
Vermoedelijk een voormalige herberg, naderhand licht aangepast tot landhuis. Aan de steenweg ingeplant huis van het landelijk type, met twee markerende lindebomen ervoor ter hoogte van de deur. Acht traveeën lange bouw van één verdieping onder links afgewolfd zadeldak, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 303069 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Dries 81 (Destelbergen)
Langs de zuidgevel van het woonhuis van een oude hoeve staat een rij lindes. De bomen werden gekandelaard en deden dienst als schermbeplanting tegen zon, regen en wind.


ID: 133259 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Borreshoefstraat 104 (Dilsen-Stokkem)
Op het einde van de Borreshoefstraat, vlak tegen de Zuid-Willemsvaart, staan in de tuin bij een voormalige hoeve twee schermlindes aangeplant als bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden.


ID: 130870 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde

Populierenstraat (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten van de erftoegang naar de vierkantboerderij in de Populierenstraat, staat aan de overkant van de weg een mooi ontwikkelde linde. De gekandelaarde linde is hier dienstig als schermbeplanting. De linde voorziet, bij het binnenhalen van de oogst, het wachtende ingespannen paard van schaduw.


ID: 132755 | Landschappelijk element

Opgaande schermboom bij hoefsmederij

Blokstraat (Gavere)
De opgaande esdoorn is gesitueerd op het voormalige erf bij een verdwenen hoefsmederij, gebouwd in 1931. Het enige wat nog rechtstaat uit de tijd van de smidse, is de esdoorn bij de toegang tot het erf.


ID: 52445 | Bouwkundig element

Watermolen van Oosterlo

Eindhoutseweg 37 (Geel)
Reeds in 1428 is er sprake van een watermolen te Oosterlo, als een van de drie banmolens van de feodale heren van Geel, mogelijk opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 130986 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde winterlinden als schermbeplanting

Volmolen 56 (Genk)
Schermbeplanting horende bij hoeve gelegen vlakbij natuurgebied 'de Maten'. De drie gekandelaarde winterlinden (Tilia cordata) vormen een historische eenheid met de hoeve. De bomenrij staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen.


ID: 130768 | Landschappelijk element

Halve loofgang van haagbeuk bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de tuin bij de oude Abdij van Drongen bevindt zich een geschoren haag van haagbeuk van 135 meter lang met oost-west oriëntatie. Deze haag heeft een zonnige zuidkant en een op het noorden georiënteerde schaduwkant. Door de loofgang enkelvoudig uit te voeren behield men zicht op de tuinen en van uit de tuinen kon men zien wat er zich op het brevierpad afspeelde.


ID: 130833 | Landschappelijk element

Schermbeplanting van taxus bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Het vakwerkhuis wordt aan de noord- en zuidzijde tegen weer en wind afgeschermd met een wintergroene taxusbeplanting. Tegen de noordgevel een rij met een lengte van 31 meter met 12 taxussen. Tegen de zuidgevel een korte rij van 7 meter met 2 taxussen.