Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 132701 | Landschappelijk element

Leilindenrij als schermbeplanting

Korrestraat 16 (Herzele)
Op traditionele wijze is een bomenrij van zes leibomen aangeplant langs de straat. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de leilinden er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd.


ID: 131029 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij bij de kluis van Bolderberg

Kluispad (Heusden-Zolder)
Aan de zuidwestkant van de kluizenaarssite is een boogvormige bomenrij van opgaande lindebomen aangeplant. Een open ruimte langs het Kluispad en bij het bedevaartsoord wordt hierdoor afgebakend. Bovenop de Bolderberg vertoeven de bedevaarders in de schaduw van de boomkruinen op een lommerrijke plek.


ID: 130601 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij van notelaars

Brulozestraat 5, Kalissestraat (Heuvelland)
Opgaande bomenrij van zes okkernoten, mogelijk als windscherm voor de naastliggende kleine hoeve


ID: 130437 | Landschappelijk element

Wilgenkaphaag bij hopakker

Sint-Pietersstraat (Heuvelland)
De hopakker met begrenzende kaphaag ligt in de Poperingse hopperegio en heeft een oppervlakte van circa 1,5 hectare. Aan de westelijke zijde is over een lengte van circa 215 meter een continue kaphaag geplant met naar schatting een 150-tal schietwilgen.


ID: 46673 | Bouwkundig element

Hoeve

Elsakker 14 (Hoogstraten)
Oude hoevesite met 19de-eeuws woonstalhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 46738 | Bouwkundig element

Jongensschool

Schoolstraat 10 (Hoogstraten)
Langgestrekt gebouw van twaalf traveeën in totaal en één bouwlaag onder zadeldak, gebouwd circa 1937.


ID: 131596 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als schermbeplanting

Haaghoek 2 (Horebeke)
De hoeve werd hoog op de akker ingeplant en is hierdoor onderhevig aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen. Het was in de Vlaamse Ardennen gebruikelijk om in deze omstandigheden het gebouw aan de zuidwestzijde te voorzien van schermbomen, meestal linden. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 307993 | Landschappelijk element

Schermlindes bij hoeve 't Croonken

Westernieuwweg 80 (Jabbeke)
Langs de straatkant werden bij de hoeve 't Croonken zes lindes geplant. De bomen zijn gekandelaard en van een linde is de top uitgebroken. De lindes flankeren de grote dwarsschuur met stallingen en werden specifiek aangeplant als bescherming tegen weer en wind.