Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

422 resultaten


ID: 215440 | Bouwkundig element

Villa Anna Flora met druivenserre

Mechelsesteenweg 562 (Zaventem)
Burgerhuis met art-nouveau-reminiscenties, tegen de linkse zijgevel bleef een serre bewaard, beide uit het begin van de 20ste eeuw, rechts werd een bedrijfsruimte gebouwd.


ID: 40910 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Sint-Lambertusstraat 16 (Zaventem)
Deze traditionele pastorie, opgetrokken uit zandsteen, gebouwd in 1640, de vermelding ANNO 1761 verwijst naar het jaar dat de pastorie het huidige uitzicht kreeg.


ID: 209874 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.


ID: 209908 | Bouwkundig element

Oranjerie

Merkemveldweg 28 (Zedelgem)
Voormalige oranjerie met ten noorden een nieuw aangelegde tuin op de vroegere moestuinen van het kasteel zogenaamd "Baesveld". Heden gerenoveerd en in gebruik als woning, achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef. Hoger opgaand gedeelte met lagere vleugel in bruine baksteen van circa 1867 met flankerende serres aan oost- en westzijde. Aan de noordzijde met twee traveeën uitgebreid circa 1907. Hoger gedeelte onder schilddak (gesmoorde, Vlaamse pannen) met bekronende dakruiter en aan west- en oostzijde geleed door gevelhoge traveenissen met op de verdieping telkens twee rondboogvensters.


ID: 134165 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Relegem

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.


ID: 33145 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Canadalaan 55 (Zonnebeke)
Alleenstaand burgerhuis met achterliggende serres; oprit gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers met bolbekroning.


ID: 33132 | Bouwkundig element

Fruitkwekerij

Zandvoordestraat 4 (Zonnebeke)
Voormalig fruitkwekerijtje, volgens bouwaanvraag daterend van 1922; handtekening van architect moeilijk te identificeren, doch mogelijk R. Cauwe. Begrinte oprit naar gekasseid erf met L-vormige opstelling van de gebouwen, respectievelijk het woonhuis ten zuidoosten en de berging ten zuidwesten.


ID: 45220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 32 (Zwalm)
Herenhuis van circa 1880 met omringende tuin, volledig afgesloten door bakstenen muur, achteraan vijver met imitatiegrotwerk voor fontein naar verluidt van 1916.


ID: 45217 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen

Hoogstraat 4 (Zwalm)
Herenhuis gebouwd in 1787, met wagenhuis, serre en dienstgebouw en gelegen in ommuurde tuin met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.