Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

48 resultaten


ID: 10753 | Bouwkundig element

Graanmagazijnen aan Amerikadok

Amerikadok-Zuidkaai 53 (Antwerpen)
Bakstenen gebouw, het eerste dat speciaal gebouwd werd te Antwerpen voor graanopslag en -behandeling, van 100 meter op 25 meter bij 25 meter hoogte.


ID: 10740 | Bouwkundig element

Graansilo De Trouw

Suezdok (Antwerpen)
Graansilo van de graannatie Gezworen Wegers en Meters "De Trouw", opgericht in 1956 door het ingenieursbureau Verdeyen & Moenaert aan kaai nummer 44. Gesloopt in 2008 voor de bouw van het Havenhuis en de aanleg van het Zaha Hadidplein.


ID: 76111 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwburgstraat 16 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door ijzeren hek, met gekasseide oprit naar hoevegebouwen. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak. Houten wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak. In boomgaard, drie betonnen grassilo’s, naar verluidt van circa 1940.


ID: 12627 | Bouwkundig element

Bloemmolens Rypens

Bassinstraat 12 (Boom)
Bakstenen gebouwen met betonnen ringbalken en kleine hoeveelheden natuursteen opgetrokken in een sober gehouden neorenaissancestijl aangepast aan de functie van het gebouw.


ID: 31823 | Bouwkundig element

Stroopfabriek Wijnants

Ervaert 1B (Borgloon)
In 1878 koopt Guillaume Wijnants, zoon van een fruitkoopman, gronden aan in de Stationsstraat om er in 1879/1880 zijn eerste stroopfabriek te bouwen, reeds snel vervangen door de huidige gebouwen.


ID: 79916 | Bouwkundig element

Prins Filipsdok

Lanceloot Blondeellaan (Brugge)
Uitgegraven tussen augustus 1958 en 1961, in gebruik genomen in 1962. In 1980, aanleg van een automatische slipway (kalfaterbank). De benaming dateert van een beslissing van het schepencollege van 30 augustus 1960 en verwijst naar de huidige Kroonprins die toen pas geboren was.


ID: 38198 | Bouwkundig element

Stoommaalderij De Volder

Gentsesteenweg 53 (Deinze)
Stoommaalderij, opgericht circa 1883. Twee grote gebouwen van elk zeven verdiepingen met elkaar verbonden door een gietijzeren passerelle op de bovenste bouwlaag. Het maalderijgebouw is een rechthoekige blok van drie op negen traveeën. Het silogebouw aan de Leie telt zes en acht traveeën. Bewaard ketelhuis, aangebouwd bij het maalderijgebouw en de administratieve afdelingen. Tussen het maalderijgebouw en de nu in onbruik geraakte administratieve gebouwen is later een overdekte hal gebouwd overspannen met een Polonceauspant.


ID: 38039 | Bouwkundig element

Molens van Deinze en Antwerpen

Markizaatpark 11-40 (Deinze)
Huidig gebouwencomplex, volledig in binnenblok gelegen, met rechts van de gekasseide oprit lang bakstenen bureelgebouw en links een oud bureelgebouwtje. Erachter gelegen productie-eenheid met oudste maalderijgebouw palend aan de Leie met loskaai. Typisch bakstenen industriegebouw van dertien traveeën en zes bouwlagen onder laag zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1892. Loopbrug naar het tegenover gelegen gebouw, in kern eveneens opklimmend tot eind 19de eeuw. Uitbreiding uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 77999 | Bouwkundig element

Veevoederfabriek De Polders

Grote Dijk 6, 6A (Diksmuide)
Vóór de Eerste Wereldoorlog stond op deze plaats de Brouwerij Van Hille. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de vernietigde brouwerij heropgebouwd met financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten. In 1929 is de brouwerij bedrijfsklaar. In 1965 wordt dan een torenvolume gebouwd: geelbakstenen volume van vijf bouwlagen + hoger opgetrokken gedeelte rechts, wellicht voor transportsysteem of ter hoogte van silo. Aan de straat, eenvoudig halfvrijstaand woonhuis met geglazuurde terracottapaneel.


ID: 206972 | Bouwkundig element

Brouwerij Timmermans

Kerkstraat 11 (Dilbeek)
Eind 19de-eeuws brouwerijcomplex met aanpassingen uit verschillende perioden, bewaarde installaties en een woonhuis uit het interbellum, gelegen in het centrum van het dorp, ten westen van de kerk. Heden geuze- en lambiekbrouwerij Timmermans.