Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1039 resultaten


ID: 71503 | Bouwkundig element

Hoeve ter Gracht

Wittemolenstraat 152 (Wevelgem)
Historische hoeve, benaming afkomstig van de heerlijkheid Ter Gracht, de oudste en vermoedelijk de belangrijkste heerlijkheid te Moorsele. Eertijds meervoudig omwalde hoeve met kasteelmote, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden, sterk verbouwde hoeve met semigesloten opstelling en deels bewaarde omwalling ten zuidwesten.


ID: 76149 | Bouwkundig element

Herenhoeve 't Eedgoed

Eetgoedstraat 1 (Wichelen)
Dubbel omgrachte herenhoeve, gesitueerd in het zuiden van Schellebelle en toegankelijk via een gekasseide dreef. Domein met een ruim vierkant wooneiland binnen een uitgebreid en complex grachtenpatroon. Aan de noordoostzijde in de as van de rechte toegangsdreef gelegen langgerekt gebouw met huidige woning. Symmetrisch geheel met centraal een toren met poortgebouw van drie bouwlagen hoog onder leien tentdak, geflankeerd door de voorheen gewitte voormalige hoevegebouwen met boerenhuis in rechtervleugel.


ID: 308865 | Archeologisch geheel

Motte Bergenmeersen

Nederkouter (Wichelen)
Het mottekasteel van de Bergenmeersen is vandaag volledig uit het landschap verdwenen. Ondanks de nivelleringswerken door de eeuwen heen kon tijdens de opgravingen nog een antropogeen ophogingspakket en de grachten worden herkend. De motte moet gesitueerd worden in de economische en juridische context van de 12de-eeuwse Heerlijkheid.


ID: 1859 | Bouwkundig element

Spaans Kasteel

Peeterstraat 43 (Willebroek)
Heden, sterk aangepaste omgrachte hoevegebouwen geschikt rondom gekasseid erf, sporen van traditionele bak- en zandsteenarchitectuur.


ID: 205688 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Poelvoorde

Poelvoorde 5 (Wingene)
Deels omwalde site toegankelijk via een onverharde toegangsdreef en afgezoomd met bomen. Boerenwoning gedateerd 1627. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeƫn en drie opkamertraveeƫn onder een doorlopend pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Deels ingestorte schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1881. Verankerde geelbakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Ten zuiden van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 14433 | Bouwkundig element

Hof Sompeken

Oelegemsteenweg 10-14 (Wommelgem)
L-vormige hoeve, gelegen binnen een dubbele omwalling, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw. Tussen de twee omwallingen bevinden zich nog twee hoeves.


ID: 28122 | Bouwkundig element

Ferme de la Paille

Beekstraat 4 (Wortegem-Petegem)
Voormalige grote hoeve met losse bestanddelen teruggaand tot midden 18de eeuw. Vroeger met achtvormige omgrachting waarvan ten noordwesten klein deel rest. Verankerde baksteenbouw met gewitte gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 28131 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Maurusparochie met tuin

Elsegemplein 13 (Wortegem-Petegem)
De pastorie bevindt zich in een met gras begroeide en beboomde tuin met in het midden een vrijstaande pomp. De pastorie en tuin zijn volledig omgracht en toegankelijk via de weg en een brugje links van de kerk. De huidige pastorie werd in 1883 gebouwd in neotraditionele stijl, naar plannen van architect Auguste Van Assche uit Gent. Na oorlogsschade werd ze deels heropgebouwd in 1920-1921.


ID: 135031 | Landschappelijk geheel

Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In de ankerplaats liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.


ID: 14556 | Bouwkundig element

Brouwerij De Swerte Arend

Dorp 13 (Zandhoven)
Brouwerij gelegen binnen zelfde omgrachting als nummer 11 "De Hemel"; geheel van gebouwen rondom een gekasseid erf. Het woonhuis dateert mogelijk van 1648.