Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

26 resultaten


ID: 125497 | Bouwkundig element

Handbooghof met stadstorens

Brusselsestraat 124A, Handbooghof (Leuven)
Wandelweg, genoemd naar het oefenterrein van de Sint-Sebastiaansgilde of de Gilde van de Handboog, gelegen tussen de Dijle en de eerste stadsomwalling.


ID: 125406 | Bouwkundig element

Eerste stadsomwalling

Brusselsestraat 69, Handbooghof, Kapucijnenvoer 35, Karel van Lotharingenstraat 14-24, 25, Lei 19, Pater Damiaanplein 9, Redingenstraat 4, Tiensestraat (Leuven)
De eerste stenen omwalling van Leuven dateert uit het midden van de 12de eeuw, meer bepaald uit de periode 1156-1165.


ID: 302560 | Bouwkundig element

Sint-Geertruidabdij en omgeving

Halfmaartstraat, Karel van Lotharingenstraat, Mechelsestraat, Sint-Geertruiabdij, Vaartstraat (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij beslaat een rechthoek van circa 150 op 120 meter, ingesloten door de Mechelsestraat, de Halfmaartstraat, de Vaartstraat, de Karel van Lotharingenstraat en de Dijle.


ID: 42306 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster en watertoren Sint-Geertruisluis

Karel van Lotharingenstraat 25 (Leuven)
Gecombineerd breed- en diephuis met dubbelhuisopstand en halfronde hoekbeëindiging ten noorden. Twee bouwlagen hoog onder kruisende en afgeschuinde zadelbedaking.


ID: 200697 | Bouwkundig element

Verloren Kosttoren

Mechelsevest (Leuven)
Extra uitkijkpost in de tweede omwalling rond Leuven, opgevat als een ronde toren die volgens de literatuur in het begin van de 15de eeuw werd opgetrokken en in het derde kwart van de 15de eeuw van een torenspits voorzien werd naar ontwerp van Matthijs de Layens.


ID: 201074 | Bouwkundig element

Stadspark Sint-Donatus

Tiensestraat (Leuven)
Het stadspark heeft een oppervlakte van circa 2,4 hectare en werd aangelegd tussen 1869 en 1875 naar het ontwerp van Jaques Rosseels en Julien Goyers, later verder uitgewerkt door L. Fuchs.


ID: 10703 | Bouwkundig element

Corneliustoren

Zimmerplein 19 (Lier)
In de 14de eeuw gebouwd als versterking van de toenmalige stadsomwalling. In 1928-1930 verbouwd tot Zimmertoren, als onderkomen voor de astronomische verwezenlijkingen van Louis Zimmer.


ID: 16608 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiustoren

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.


ID: 80653 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.


ID: 22968 | Bouwkundig element

Huis De Zoutkist

Tiensevest 25 (Sint-Truiden)
Gebouw met complexe vorm, opgetrokken op de ruïne van de voormalige Zouttoren, ook zogenaamd Crayennest, een toren van de middeleeuwse stadsomwalling, gelegen tussen de Staepelpoort en Comisgaet.