Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 207926 | Bouwkundig element

Standbeeld van Quinten Matsijs

Baron Dhanislaan (Antwerpen)
Tegen de Amerikalei aan: standbeeld van Quinten Matsijs, in 1881 onthuld aan de ingang van het stadspark, in 1934 verplaatst naar de Dhanislei. Werk van J. De Braeckeleer.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 11474 | Bouwkundig element

School

Borrewaterstraat 70 (Antwerpen)
Opgericht als gemeentelijke meisjesschool tussen 1930 en 1935 naar ontwerp van Jan Van Weert. Bakstenen schoolvleugels ingeplant rondom een rechthoekige speelplaats.


ID: 302639 | Bouwkundig element

Standbeeld Camille Huysmans

Camille Huysmanslaan (Antwerpen)
Standbeeld van socialistisch politicus en Antwerps burgemeester Camille Huysmans (Bilzen, 1871-Antwerpen, 1968), een sculptuur van Idel Ianchelevici uit 1971.


ID: 11092 | Bouwkundig element

Groepsbebouwing Carolus Magnus

Cogels-Osylei 6-12 (Antwerpen)
Het opvallende eclectische ensemble Carolus Magnus werd ontworpen in 1897 door J. Bilmeyer en J. Van Riel.


ID: 102289 | Bouwkundig element

Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)
Gelegen in oud Berchem tussen de Generaal Lemanstraat en de Grotesteenweg. Bestond reeds circa 1560 en werd toen Kapellelei geheten naar de Heilige Kruiskapel ter hoogte van hetv Frederik de Merodeplein; huidige naam sedert 1919.


ID: 306699 | Bouwkundig element

Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Emiel Banningstraat, Kasteelstraat, Lambermontplaats, Leopold de Waelstraat (Antwerpen)
Binnen de 19de-eeuwse burgerwijk het Zuid zijn Lambermontplaats en Leopold de Waelstraat veruit de meest representatieve straten. De Lambermontplaats met achtzijdige omtrek en symbolische fontein in het midden is typerend voor de geometrische aanleg van Antwerpen-Zuid. De omringende gevelwanden en hoekhuizen, zowel van het plein als van de Leopold de Waelstraat vormen een eenvormig, evenwichtig en stijlvol geheel van laat-19de-eeuwse burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl.


ID: 4502 | Bouwkundig element

Zuiderterras

Ernest Van Dijckkaai (Antwerpen)
Tussen de Schelde en de afdaken 20-21 werd het Zuiderterras gebouwd. De wandelweg is in een functionele bouwstijl opgetrokken, aansluitend bij de afdaken. Een geasfalteerde wandelweg rust op kroonlijsthoogte van de naastgelegen afgewolfde zijde van de afdaken op ijzeren liggers.


ID: 301631 | Bouwkundig element

Standbeeld Frederik de Merode

Frederik de Merodeplein (Antwerpen)
Standbeeld, onthuld in 1905 naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Belgische Onafhankelijkheid. Het monument in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, werd ontworpen door de architect Emile Thielens, met een beeldengroep en reliëfs door de beeldhouwer Josuë Dupon.


ID: 11113 | Bouwkundig element

Hoekcomplex De Aarde

Generaal Capiaumontstraat 15-17, Velodroomstraat 17-19 (Antwerpen)
Dit ensemble van vier burgerhuizen werd opgetrokken in 1912, naar een ontwerp van architect Jos Bascourt in een vrije neo-Vlaamserenaissance-stijl.