Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 211772 | Bouwkundig element

Standbeeld Pater Verbiest

Markt (Pittem)
Kunstwerk ontworpen en uitgevoerd door de Brusselse beeldhouwer graaf Jacques de Lalaing (1858-1917), vervaardigd in de bronsgieterij "Fonderie Nationale des Bronzes, ancienne firme J. Peterman" uit Sint-Gillis (Brussel). Op 10 augustus 1913 onthuld.


ID: 104902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.


ID: 200982 | Bouwkundig element

Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument

Regentieplein (Sint-Niklaas)
Op het ronde Regentieplein, omgeven door een dubbele rij platanen, bevindt zich het Rolliersmonument, een gedenkteken ter nagedachtenis van de 75-jarige onafhankelijkheid van België en de heldendaad in 1830 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers. Het standbeeld naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns werd in 1906 onthuld.


ID: 23063 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Terbiest

Terbiest 104 (Sint-Truiden)
Eerste vemelding van de heerlijkheid Terbiest in de 13de eeuw. Circa 1490 komt het goed door huwelijk in bezit van de familie de Blocquerie. Het huidige kasteel is een voormalig waterkasteel, opgericht in 1627 door Christoffel de Blocquerie.


ID: 87102 | Bouwkundig element

Beeld De Flandrien

Kanegem-Dorp (Tielt)
Eerbetoon aan oud wielrenner Briek Schotte (1919-2004), op initiatief van de Tieltse heemkundige kring "De Roede van Tielt". Creatie van beeldhouwer Jef Claerhout, onthuld op 5 april 1996 en geplaatst in de binnenbocht van de weg aan zuidzijde van het kerkkoor. Briek Schotte, alias "Yzeren Briek" en geboren Kanegemnaar, wordt beschouwd als de laatste der "Flandriens". Hij werd tweemaal wereldkampioen bij beroepsrenners op de weg, in 1948 en 1950.


ID: 86768 | Bouwkundig element

Standbeeld van barbier Olivier De Neckere

Markt (Tielt)
Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "Le Dain" (of "Le Daim"), "Le Diable" of "Le Mauvais", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Bronzen beeld op hoge sokkel. Naakte figuur met hertengewei op hoofd, verwijzend naar zijn adellijke titel, gespleten duivelspoten, de strop om de hals tussen de benen uitlopend als duivelstaart, werkattributen in de hand en in de rug beschermd door een kruisspin, een allusie op de "Spinnenkoning".


ID: 200309 | Bouwkundig element

Standbeeld Ambiorix

Grote Markt (Tongeren)
Bronzen standbeeld door Jules Bertin in 1866 ontworpen en kenmerkend voor het romantisme van die periode.


ID: 12325 | Bouwkundig element

Cultuur- en ontmoetingscentrum de Warande

Warandestraat 42, Wezenstraat 6 (Turnhout)
Gebouwd in twee fasen tussen 1967-1977 naar ontwerp van de architecten F. Schoeters, C. Vanhout en E. Wauters, beplanting naar ontwerp van landschaps- en tuinarchitect Carlier.


ID: 70446 | Bouwkundig element

Dikke Pie, hardstenen beeld

Leuvensestraat (Vilvoorde)
Hardstenen beeld van een Vilvoordse volksfiguur, vervaardigd door Bernard Jacobs en Jean Marie Baup in 1992.


ID: 70520 | Bouwkundig element

Portaelsschool, voorheen stokerij E. Portaels

Spiegelstraat 62 (Vilvoorde)
Gewezen stokerij E. Portaels die circa 1860 omgebouwd werd als onderkomen voor de gemengde gemeenteschool en later uitgebreid. De nog bewaarde vleugel werd op het kadaster geregistreerd in 1880. Op de binnenplaats staat het oorspronkelijk als fontein uitgewerkte monument voor kunstschilder Jan Portaels.