29 resultaten


ID: 15921 | Bouwkundig element

Tramstelplaats en tramstationnetje

Roesbruggestraat 67 (Alveringem)
Respectievelijk voormalige tramstelplaats en -stationnetje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan de thans uitgebroken tramlijn Veurne-Poperinge (1906-1952).


ID: 10906 | Bouwkundig element

Tramloods

Diksmuidelaan 42-44 (Antwerpen)
De tramloods dateert van 1912 en heeft zijn smidse met uitrusting, de oorspronkelijke werkput en de ophanging van de bekabeling voor de pantografen van de rijtuigen nog bewaard.


ID: 6746 | Bouwkundig element

Tramloods en dienstwoning

Draakplaats 6 (Antwerpen)
De tramloods van de Antwerpse Maatschappij der Tramways-Omnibussen werd ontworpen in 1890 door architect Aloïs Scheepers. Behalve de grote opslagplaats bevatte het gebouw oorspronkelijk ook een personeelswoning en stallingen.


ID: 6822 | Bouwkundig element

Bureau en werkplaats van de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers

Grotehondstraat 58 (Antwerpen)
Het opvallende complex met bureaus, stel- en werkplaats van de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers werd in 1903 ontworpen door architect Jean-Laurent Hasse. In de gevels werden sgraffiti van de bekende art-nouveaukunstenaar Paul Cauchie verwerkt.


ID: 76032 | Bouwkundig element

Tramstation Bassevelde

Dorp zonder nummer, zonder nummer (Assenede)
De buurtspoorweggebouwen van de stelplaats in Bassevelde, de vroegere eindhalte van de spoortram Gent-Bassevelde, werden aangelegd in 1910. De oude tramremise en bijbehorende woning zijn gesloopt, de voormalige watertoren met kolenmagazijn bleven behouden.


ID: 77012 | Bouwkundig element

Opslag- en onderhoudsgebouwen van de Maatschappij der Buurtspoorwegen

Gaston Roelandtsplein 15 (Brugge)
Voormalige bergplaats voor het rollend materiaal, werkplaatsen voor het herstellen en onderhoud van wagens en locomotieven en huis en kantoren voor de bedienden. Gebouwd in 1905 door de Maatschappij der Buurtspoorwegen. Meerdere gebouwen staan opgesteld rond een gekasseid binnenplein. Stelplaats met parallel geplaatste hangars onder pannen zaagdak. Witbeschilderde baksteenbouw, de gevels zijn opengewerkt met blindnissen.


ID: 217074 | Bouwkundig element

Tramstelplaats en loskaai

Loskaai 13-15 (De Panne)
Tramstelplaats uit het interbellum


ID: 78096 | Bouwkundig element

Fabrieksloodsen van de jaren 1920

Lange Veldstraat zonder nummer (Diksmuide)
Lange Veldstraat z.nr. Fabrieksloodsen van de jaren 1920. Tot ca. 1940 atelier van de trammaatschappij, nu in gebruik als stelplaats van De Lijn. Opeenvolging van éénbeukige volumes onder raekemdaken (mechanische pannen). Verzorgde witgeschilderde baksteenbouw cf. pilasters, casementen en aflijning van de gevelvelden. IJzeren gebint met vakwerkliggers. DEMOEN H., <italic>Het Diksmuidse v


ID: 78399 | Bouwkundig element

Tramstelplaats

Tramstationsstraat 3 (Diksmuide)
Voormalige tramstelplaats van de Buurtspoorwegen circa 1907 gebouwd in functie van de tramlijnen nummer 132 en nummer 137 en omstreeks 1952 aangepast tot woonhuis met werkplaats.


ID: 200141 | Bouwkundig element

NMVB-tramstation

Ninoofsesteenweg 395 (Dilbeek)
Begin-20ste-eeuws groot tramstation met stelplaats van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen op het grondgebied van Dilbeek langs de lijn Brussel-Schepdaal-Ninove.