Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

36 resultaten


ID: 306450 | Bouwkundig element

Herenhuis het Hemelrijk: kelder en middeleeuwse delen

Donkersteeg 4, Goudenleeuwplein 5 (Gent)
Restanten van het middeleeuwse pand 'Het Hemelrijk', 'Hemelrodesteen' (14de eeuw), Hotel Hemelrijk (19de eeuw) of 'Gruuthusesteen' (1406), dat in kern opklimt tot de 13de eeuw. De bewaarde kelder en opgaande historische muurdelen zijn geïntegreerd in het huidige hotel.


ID: 24607 | Bouwkundig element

Herenhuis Deleu

Drabstraat 12 (Gent)
Het herenhuis Deleu is een ruim huis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de 16de eeuw, meer bepaald opgetrokken in 1577. Het rechterdeel van de voorgevel onderging een geveltransformatie door Charles Vandenhove ter gelegenheid van de kunsthappening Chambres d’Amis in 1986. Het pand heeft een tweedelige overwelfde kelder op zuilen met knopkapitelen, vermoedelijk uit de 13de eeuw.


ID: 24615 | Bouwkundig element

Burgerhuis Goethalssteen

Drabstraat 34, 34B-U (Gent)
Voormalig Goethalssteen, in 1262 opgetrokken, maar midden 16de eeuw werd het interieur grotendeels aangepast en de voorgevel vernieuwd tot merkwaardige renaissancegevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, aangepast in de 20ste eeuw. Overwelfde kelder uit 13de eeuw. Gecementeerde achtergevel met kern uit 16de eeuw.


ID: 24673 | Bouwkundig element

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw, gerestaureerd tussen 1890 en 1902 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd. Van het oorspronkelijke steen bleef de heden sterk gerestaureerde oostelijke vleugel in Doornikse kalksteen langs de Nederschelde met donjon bewaard.


ID: 24738 | Bouwkundig element

Seminariehuis

Gouvernementstraat 12-14 (Gent)
Het Seminariehuis is een herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak en schilddak, volgens archiefstukken vermoedelijk te dateren 1767, maar met restant van een tot de 13de eeuw opklimmend steen. Bepleisterde lijstgevel met boven de vier middentraveeëneen bekronend driehoekig fronton met oculus, omringd met rococomotieven in stucwerk. Sobere achtergevel met drie vooruitspringende traveeën.


ID: 24747 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouvernementstraat 34-38 (Gent)
Het burgerhuis was oorspronkelijk een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovengronds gedeelte gaat vermoedelijk terug tot de 16de of 17de eeuw maar heeft nu het uitzicht van een 19de-eeuws burgerhuis bestaande uit vier traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde en beschilderde gevel.


ID: 24760 | Bouwkundig element

Cooremetershuys

Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal en constructiemethode eigen aan de 13de eeuw. De huidige gevel van het Cooremetershuys dateert van 1698 en werd gebouwd voor het Steen wat zijn uitzonderlijke breedte verklaart. Het huidige dubbelhuis telt drie bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak en een verankerde bakstenen trapgevel. De gevel werd door architect J. De Waele in 1906-1907 gereconstrueerd naar de toestand van 1698. De zijgevel in het Hazewindstraatje is een verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen.


ID: 24755 | Bouwkundig element

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.


ID: 24914 | Bouwkundig element

Huis De Oude Sterre

Hoogpoort 17 (Gent)
Achter de bepleisterde 18de-eeuwse gevel van het huis De Oude Sterre, gaat een middeleeuws steen schuil. De trapgevel ervan bleef in de achtergevel bewaard, evenals de kelder en muurfragmenten in Doornikse steen.


ID: 24921 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Zonne

Hoogpoort 27 (Gent)
Achter de 19de-eeuwse, bepleisterde lijstgevel van burgerhuis De Zonne gaat een complexe bouwevolutie schuil die begint in de 13de eeuw. Bewaarde muren in Doornikse steen verwijzen naar de oudste bouwfase. Het achterhuis dateert uit de 16de eeuw, en heeft een bepleisterde trapgevel. In het bovenhuis zijn 17de- en 18de-eeuwse elementen bewaard.