11 resultaten


ID: 307175 | Bouwkundig element

Studentenhuis Fabiola

Jan Frans Willemsstraat 15, Stalhof 4 (Gent)
In 1960-1961 realiseerde de Rijksuniversiteit Gent een eerste studentenhuisvesting voor meisjes. Het ontwerp was van professor-ingenieur Gaston De Leye met een gordijngevel van de gespecialiseerde firma La Brugeoise & Nivelles.


ID: 59926 | Bouwkundig element

KULAK studentendorp

Maandagweg zonder nummer (Kortrijk)
Maandagweg z.nr. KULAK Studentendorp. Complex van 70 studentenkamers van de Katholieke Universiteit Kortrijk, ingewijd in 1983. In het landschap geïntegreerde, witbepleisterde baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder zadel- en lessenaarsdaken.


ID: 72735 | Bouwkundig element

Winkelhuis met studentenhuisvesting uit  1922

Bondgenotenlaan 131, 131A, Lepelstraat 9 (Leuven)
Het gebouw aan de Bondgenotenlaan toont een vrij monumentale architectuur in een klassiek geïnspireerde eclectische stijl, met een opvallend contrasterende geveluitwerking. Aan de Lepelstraat gesitueerd achtergebouw, dat boven de gelijkvloerse ateliers werd ingericht met studentenkamers.


ID: 206440 | Bouwkundig element

Studentenhome Camilo Torres

Brusselsestraat 165 (Leuven)
Studentenhome Camilo Torres, op de site van het voormalig Alexianenklooster in 1968 in opdracht van de Katholieke Universiteit Leuven gebouwd naar ontwerp van Jan Delrue en Guido Konings.


ID: 201348 | Bouwkundig element

Sint-Janshuis met kapel

Celestijnenlaan 101 (Leuven)
In 1954 werd de toelating verleend tot het bouwen van het Sint-Janshuis. Dit studentenhuis met kapel en woning voor de directie werd opgetrokken naar het ontwerp van de architect Roger Bastin in opdracht van professor Morren, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het opvallende modernistische gebouw bevindt zich in het Arenbergpark, ten noordwesten van het Arenbergkasteel en gevat in het groene parkgebied tussen de Celestijnenlaan en de platanendreef die in het verlengde van het kasteel ligt.


ID: 125415 | Bouwkundig geheel

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 1-94, 95 (Leuven)
Het grootste en oudste van de twee Leuvense begijnhoven werd gesticht in 1234. De begijnhofkerk Sint-Jan-de-Doper uit de 14de en 15de eeuw is het oudste gebouw van de site. De overige bebouwing met infirmerie, conventen en begijnhofhuizen dateert grotendeels uit de 16de en 17de eeuw.


ID: 42489 | Bouwkundig element

Hoekpand

Halfmaartstraat 19, Sluisstraat 2 (Leuven)
Gelegen aan de overkant van de Dijle en bereikbaar via een loopbrug, imposant halfvrijstaand hoekpand dat in kern opklimt tot de 17de eeuw, aangepast werd in de loop van de 18de en 19de eeuw en hersteld werd na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 42352 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch ensemble

Mechelsestraat 80-84 (Leuven)
Homogeen neoclassicistisch ensemble, samengesteld uit drie rijhuizen met drie verkleinende bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 305662 | Bouwkundig element

Don Bosco Peda

Paul Van Ostaijenlaan 21 (Leuven)
Studentenhuis opgericht door de salesianen van de Don Boscogemeenschap in 1962-1965. Gebouw in een brutalistische, sterk gestileerde en monumentale vormentaal naar het ontwerp van architect Victor Broos uit 1958.


ID: 201406 | Bouwkundig element

Studentenhuis en kapel Pius X

Tervuursevest 103 (Leuven)
De modernistische Pius X-pedagogie werd in 1952 ontworpen door de architecten Paul Felix en Georges Pepermans in opdracht van de Katholieke Universiteit Leuven. De pedagogie omvat naast studentenhuisvesting ook een kapel. De Pius X-pedagogie behoort tot de eerste generatie naoorlogse gebouwen die getuigen van een nieuw geloof in de mogelijkheden van de architectuur en van het belang van een eigentijdse architectuurvorm. Bovendien behoort het tot de eerste moderne universiteitsgebouwen in België. De studentenhuisvesting Pius X situeert zich binnen de contouren van het historische Arenbergpark.