Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

145 resultaten


ID: 31486 | Bouwkundig element

Hoeve Korte Wilde

Korte-Wildeweg 1 (Poperinge)
Voormalige zetel van de heerlijkheid van de Kortewylle. Heden herenhoeve met boerenhuis ten noordwesten, op een lage, oorspronkelijk omwalde terp, te zien op de Ferrariskaart (1771-1778). Bewoond door paters Trappisten van 1901-1934.


ID: 2738 | Bouwkundig element

Schuur de Boerenkathedraal

Schrieksesteenweg 64 (Putte)
Imposante lemen 18de-eeuwse schuur onder rieten schilddak alsook bakhuis en varkensstal, volgens oude methoden heropgebouwd.


ID: 23405 | Bouwkundig element

De kippenhoeve

Duivigestraat 30 (Roeselare)
Achterin gelegen hoevetje met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen); verspreide opstelling.


ID: 23316 | Bouwkundig element

Hoeve

Maria's-Lindestraat 92 (Roeselare)
Kleine 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldak, U-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf met ten noorden erfoprit; ijzeren hek; ten zuidwesten siertuin. en noorden van het erf, boerenwoning van zeven traveeën en ten oosten, voormalig bakhuisje en privaat.


ID: 23373 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen

Oekensestraat 163-169 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing met voortuintje van vier boerenarbeidershuizen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) van 1922. Repeterend gevelschema met telkens drie traveeën.


ID: 23444 | Bouwkundig element

Hoeve De Groene Boomgaard

Vloedstraat 60 (Roeselare)
Naar de Beversesteenweg georiënteerde hoeve met ervoor boomgaard; losse, lage bakstenen bestanddelen, L-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf.


ID: 28772 | Bouwkundig element

Steegbeluik met arbeiderswoningen

Kruisstraat 198-210 (Ronse)
Arbeidershuizen, onder meer eenzijdig bebouwd steegbeluik, toegangelijk via doorgang in nummer 212.


ID: 14131 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Lindenstraat 54 (Schilde)
Hoeve met noordelijke voorgevel van acht traveeën en één bouwlaag, uit de 17de of de 18de eeuw.


ID: 15277 | Bouwkundig element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch herenhuis, gelegen in het domein Groenhof, gebouwd omstreeks 1851-1852 in opdracht van Franciscus Josephus Van Damme, toenmalig burgemeester van Belsele. Het herenhuis bestaat uit het woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën. Links en rechts achter het landhuis staan twee eind 19de-eeuwse achtzijdige paviljoentjes,. Ten oosten naast het huis bevindt zich nog een plantenserre van het lessenaarstype met beglaasd dak.


ID: 72287 | Bouwkundig element

Pastorie en parochiezaal  Sint-Amandus en Heilig Hartparochie

Robecijnplein 17 (Spiere-Helkijn)
Typische laat 19de-eeuwse neogotische pastorie van 1893 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette. Dieper in gelegen woning, aan de straat afgezet door laag bakstenen gecementeerd muurtje met ijzeren hek. De spijlen lopen uit op een golfmotief. Ten oosten van de pastorie, parochiezaal. Dwars op de straat ingeplant bakstenen volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak.