Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

40 resultaten


ID: 35934 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenakkerstraat 9-11 (Destelbergen)
Vroeger één hoeve, heden twee aaneenpalende boerenwoningen achter een omhaagde tuin met boomgaard en alleenstaand bedrijfsgebouw ten zuidwesten. Lage boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak, uit de 19de eeuw en een enkelhuis met één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, gedateerd 1653. Op het voorerf links: dwarsschuur met stallen in een gewitte verankerde bakstenen constructie van zes traveeën onder een rechts afgewolfd zadeldak.


ID: 306854 | Bouwkundig element

Commiezenhuisje

Ferdinand Allenstraat (Diest)
Het commiezenhuisje werd rond 1865 opgericht in opdracht van de Staat als een tolhuis voor de nabijgelegen Antwerpse Poort, een onderdeel van de 19de-eeuwse vestigingsgordel (stadsomwalling en poorten) rond Diest.


ID: 212760 | Bouwkundig element

Commiezenhuis

Leuvensestraat 81 (Diest)
Commiezenhuis in neoclassicistische stijl, gedateerd 1846.


ID: 24759 | Bouwkundig element

Tolhuisje

Graslei 11 (Gent)
Tolhuisje, waar in de 17de en 18de eeuw de taksen op het graan geïnd werden door stedelijke ambtenaren. Enkelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1682 aan de hand van cartouche op geveltop, hersteld in 1912 zoals vermeld op gevelsteen. Verankerd trapgeveltje in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en kalkzandsteen.


ID: 8649 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Boelare

Kasteeldreef 3 (Geraardsbergen)
Omgracht kasteel met L-vormig wooncomplex met kern uit het eerste kwart van de 17de eeuw en aanpassingen uit de 18de eeuw. Gelegen in een groene omgeving aan een bocht van de Dender, met uitgestrekt park toegankelijk langs een deels gekasseide populierendreef met kapel.. Dwarsschuur en stalvleugels uit de 18de eeuw. Portierswoning uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuinhuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw en klein neogotisch tolhuisje. Het kasteelpark strekt zich uit vanaf de Gentsestraat tot de Denderoever.


ID: 75302 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Leonard

Beigemsesteenweg 283 (Grimbergen)
Naar verluidt een tolhuis dat werd opgetrokken in 1716 als een vrijstaand breedhuis en in de loop van de 19de- en 20ste eeuw uitgebouwd tot een semi-gesloten hoeve met herberg.


ID: 80009 | Bouwkundig element

Tolhuis

Budelpoort 44 (Hamont-Achel)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak daterend uit het eind van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern.


ID: 22373 | Bouwkundig element

Tolhuis met afspanning

Luikersteenweg 773 (Hasselt)
Tolhuis met afspanning en bierbrouwerij, uit de 18de eeuw. Gebouwen in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.


ID: 37093 | Bouwkundig element

Tolhuis

Dorpsstraat 10 (Herstappe)
L-vormig geheel, naar verluidt een voormalig tolhuis. Langgestrekt gebouw onder zadeldak van circa 1770.


ID: 301968 | Bouwkundig element

Vismarkt en omgeving

Boterstraat, Kiekenmarkt, Patersstraat, Seminariestraat, Vismarkt (Ieper)
De Vismarkt van Ieper is een smal gekasseid plein dat zich uitstrekt tussen de Boterstraat en Seminariestraat/Kiekenmarkt. Het plein werd aangelegd na de overwelving van de westelijke arm van de Ieperlee alhier in 1714, en via de toen gebouwde Vispoort verbonden met de Boterstraat.