Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

136 resultaten


ID: 32027 | Bouwkundig element

Kasteel van Heers

Nieuwe Steenweg 69-71 (Heers)
Het kasteel is een compact geheel in laatgotische stijl met elementen die reeds verwijzen naar de renaissance, de vier vleugels gelegen rondom een vrijwel vierkante binnenplaats. Het dateert in zijn huidige vorm uit eind 15de - begin 16de eeuw.


ID: 41882 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Duigemhof

Duigemhofstraat 101 (Herent)
Vermeld als middeleeuwse omgrachte Hoeve Tuyckom. In huidige vorm: gesloten hoeve met hoofd- en bijgebouwen, ingeplant rondom het rechthoekige erf; bewaard gebleven zandstenen donjon uit de 13de-14de eeuw.


ID: 76575 | Bouwkundig element

Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele

Burchtlaan (Herzele)
Lager gelegen terrein met zogenaamd Oude toren, en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten zuiden van de kerk.


ID: 22508 | Bouwkundig element

Kasteel van Vogelzang

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Waterkasteel met boomrijk park, gelegen temidden van de fraaie, uitgestrekte bossen; een gekasseide oprijlaan verbindt het omgracht kasteel met de kasteeldreef.


ID: 32615 | Bouwkundig element

De uitkijktoren-Belvedère

Kemmelbergweg 38 (Heuvelland)
Uitkijktoren met restaurant, gelegen op de top van de Kemmelberg. Toren gebouwd in het begin van de jaren 1920, ter vervanging van een vooroorlogse houten toren, waar onderaan een berenkooi als attractie was ingebouwd. Vierzijdige bakstenen toren van vier geledingen onder plat dak, op sokkel.


ID: 135105 | Landschappelijk geheel

Meldert

Meldert (Hoegaarden)
Meldert is een landelijk dorp in een de vallei van de Molenbeek, gesitueerd tussen de grote kouters. De gebouwen van het voormalige molencomplex op deze Molenbeek werden sterk gerenoveerd. In de drassige vallei komen talrijke boomgroepjes voor, op de flanken vinden we taluds. Centraal in het afgebakende gebied ligt de Sint-Ermelindiskerk met erachter de Sint-Ermelindiskapel, een gekend bedevaartsoord. De 18de-eeuwse Prins Kardinaalhoeve en het kasteel van Meldert met park zijn belangrijke relicten van het Meldertse verleden.


ID: 43575 | Bouwkundig element

Prins Kardinaalhoeve met donjon

St.-Ermelindisstraat 34 (Hoegaarden)
Hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw in bak- en zandsteenbouw. In de aangrenzende weide, ruïne van een middeleeuwse vierkante hoektoren, opgetrokken uit zandsteen in regelmatig verband.


ID: 43619 | Bouwkundig element

Kasteel van Horst

Horststraat 28 (Holsbeek)
Het kasteel van Horst, met de kenmerken van een omwald feodaal kasteel, bestaat in zijn huidige vorm uit een vierkante donjon en aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl die rond een binnenplaats zijn gegroepeerd en omgeven worden door een brede slotgracht.


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 30669 | Bouwkundig element

Vaubantoren en waterzuiveringsstation

Dikkebusvijverdreef (Ieper)
Op noordelijke oever van Dikkebusvijver, zogenaamde Vaubantoren, gebouwd in 1684 als versterking ter verdediging van de Ieperse waterbevoorrading en als sashuis voor de valsluis die de watertoevoer vanuit de vijver van Dikkebus naar Ieper moest regelen. Oprichting van modern pomp- en waterzuiveringsstation naar ontwerp van in Sandron, in 1926, in onmiddellijke nabijheid.