Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

258 resultaten


ID: 300797 | Landschappelijk element

Park van het Hof van Kerkom

Kerkstraat 8-12, 10A, 12A (Boutersem)
Het historische Hof van Kerkom bestaat uit een landhuis met ten noorden aansluitend de bijhorende hoeve, omgeven door park in landschappelijke stijl van circa 6 hectare, aangelegd in 1830-1840; het hof werd een verbouwd in 1878 tot kasteel en uitgebreid na 1902; het park werd aanzienlijk uitgebreid en heraangelegd rond 1880; tij­dens de Eerste We­reld­oorl­og her­aangelegd naar ontwer­p van J. Galoppin.


ID: 300805 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Annaparochie

Lubbeeksestraat 13 (Boutersem)
Traditionele pastorie uit de 18de eeuw met bijgebouw en pastorietuin van 55 are, met typische dualit­eit: een bij de pastorie aansluitend blok boom­gaard-moestuin en, aan de overkant van de Kleine Beek, een in 1878 'land­schappelijk' aangelegd perceel 'lustgrond' met ringvormige vij­ver, brugje en sierbomen (bruine beuken en varenbeuk).


ID: 73757 | Bouwkundig element

Kasteel van de Top Bronnen

Brusselsestraat 102 (Brakel)
Neoclassicistisch gebouw rond 1873 opgetrokken; in 1888 aangekocht door F. Hoebeke, oprichter van Top Bronnen. Bottelarij opgestart in 1905 en vernieuwd in de jaren 1950. Kasteel vergroot in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oeils-de-boeuf in mansardedak. Toegang via fraai gietijzeren hek aan gecementeerde hekpijlers met siervazen.


ID: 74065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2 (Brakel)
Kasteelpark met rechthoekige omgrachting en kleine vijver, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; grachtenpatroon mogelijk deels teruggaand op een aangepaste oudere site met walgrachten. Kasteel van twee bouwlagen op hoog souterrain met gewelfde ruimten, vermoedelijk circa 1850 door de familie Vermeulen vrijwel herbouwd. Poortgebouw uit de 17de eeuw achter de gemetste bakstenen brug over de noordelijke kasteelgracht. Kapelletje van 1943, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dreef van opgaande linden, ten oosten van het kasteel ommuurde moestuin en enkele bos- en graslandpercelen.


ID: 81891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Dujardin met tuin

Garenmarkt 10 (Brugge)
Complex opgetrokken op U-vormige plattegrond rondom het voormalige "Huis Dujardin". Grote tuin in landschappelijke stijl met vijver met tuinbrug en waardevol bomenbestand.


ID: 308465 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Fort de Bavière

Kasteeldreef (Brugge)
Voormalig kasteeldomein. Het eerste kasteel dateerde uit 1609 en werd in de 18de eeuw verbouwd. Het kasteel werd gebruikt als buiten- of hoofdverblijf van verschillende (adellijke) families. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gesloopt in 1956. Verschillende constructies, waaronder hekpijlers, een ijskelder en de bakstenen ommuring van de moestuin verwijzen nog naar het vroegere kasteeldomein.


ID: 77110 | Bouwkundig element

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 44591 | Bouwkundig element

Landhuis Verhavert Stede met tuin

Maricolenweg 36 (Buggenhout)
Achterin, nog grotendeels binnen een rechthoekige omgrachting ingeplant landhuis, gebouwd in 1660 op de plaats van de abdijhoeve van de curtis, het bedrijfscentrum van Affligem. Oorspronkelijk gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, vermoedelijk begin 18de eeuw uitgebreid met twee traveeën.


ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.